Åtgärder

Jakob och Josef

Från Skolbok

Vilka var Isaks barn?

jacobLabanLeahRachel1.jpg

Jakob älskade Rakel men lurades att gifta sig med Lea

Isak och Rebecka fick två söner tillsammans, Esau och Jakob. Jakob blev släktens ledare efter Isaks död.

Jakob älskade en kvinna som hette Rakel och ville gifta sig med henne. Rakels far ville däremot att Rakels äldsta syster Lea skulle gifta sig först, så han lurade Jakob till ett giftermål med Lea. Först därefter fick Jakob gifta sig med sin älskade Rakel.

Hans första fru, Lea, fick många barn. Men Rakel, som han älskade, fick inga barn alls. Först efter många långa år fick Rakel två barn, Josef och Benjamin. Jakob tyckte bäst om de två av alla sina barn och av dessa två var Josef favoriten.

Josef fick finare kläder än sina bröder. De blev fruktansvärt avundsjuka på pappas "favorit". Inte blev det bättre av att Josef hade konstiga drömmar som han berättade om för sina bröder.

En gång sa han:

-Jag drömde att vi band kärvar på fältet. Och se, min kärve reste sig upp och blev stående, och era kärvar ställde sig runt om och bugade för min kärve. En annan gång:

-Jag har haft ännu en dröm. Jag tyckte att solen och månen och de elva stjärnorna bugade sig för mig.

De här drömmarna gjorde hans bröder allt mer avundsjuka på honom.

Vad hände med Josef?

En dag när bröderna var ute på fälten och vaktade fåren sa Jakob att Josef skulle gå iväg till dem. När de fick se Josef komma bestämde de sig för att döda honom. Först tog de av honom hans vackra kläder och sedan kastade bröderna ner honom i en brunn. Då fick de plötsligt se en kamelkaravan på väg till Egypten. De fick en annan idé och beslöt sig för att sälja brodern som slav i stället.

joseph.jpg

Josef blir såld som slav av sina bröder


Men vad skulle de säga till Jakob? De slaktade en get och doppade Josefs kläder i blodet. Sedan tog de hem kläderna till pappan. De sade att de hade hittat Josefs kläder på marken så pappan skulle tro att Josef dödats av ett vilddjur.


Josef såldes till en man som hette Potifar och som arbetade hos Egyptens härskare, som kallades Farao. Josef hade otur och hamnade i slottets fängelse. Nere i fängelset hördes rykten om vad som hände vid hovet. Farao hade haft så underliga drömmar och var väldigt orolig. Till en början drömde han om sju feta kor som steg upp ur den stora floden Nilen. Efter dem kom sju magra kor upp ur floden och de magra korna åt upp de feta korna.

Härskaren hade hört rykten om att Josef kunde tyda drömmar och Josef kallades iväg till Faraos hov. Där förklarade han vad drömmarna betydde: — Först kommer det sju år med rika skördar, men efter dem blir det sju år av svält och hungersnöd.

Farao förstod att han måste göra något för att folket skulle dö i hungersnöd.

Josef blev hans närmaste man och han såg till så att man byggde lador och samlade in säd under de sju goda åren. När sedan de sju svåra åren kom räckte maten till alla. Det fanns faktiskt så mycket lagrad säd att folk kom från andra länder för att handla.

Farao drömmer om feta och magra kor

Vad hände med bröderna?

När de svåra åren kom till Kanaans land var man helt oförberedda eftersom man inte hade sparat något under de goda åren. man hörde talas om att det fanns ett överskott av säd i Egypten.


En dag kom Josefs bröder till Egypten och ville köpa säd. De kände förstås inte igen sin bror Josef. De kunde aldrig tro att deras lillebror, som de sålt som slav, blivit utnämnd till kungens närmaste man. Josef förhörde dem på olika sätt och verkade tro att de var spioner och tjuvar. Bröderna blev förskräckta. De trodde att de skulle bli satta i fängelse i Egypten. Vem skulle då hjälpa deras gamle far Jakob som var ensam kvar hemma i Kanaans land?


Josef förstod snart att bröderna hade blivit äldre och klokare. De var inte elaka och avundsjuka längre, och han berättade storgråtande att han var deras lillebror. Bröderna blev först förskräckta men sedan överlyckliga. Josef bad bröderna hämta deras far Jakob till Egypten och sedan ställde han till en stor glädjefest.

joseph-with-brothers.jpg

Josef möter sina bröder

Jakob reste till Egypten

Jakob, som även kallades Israel,kom med hela sin familj till Egypten. Han och hans familj började kallas Israels folk. Farao lät dem bosätta sig på ett landområde som hette Gosen. Där bodde de i många, många år. Livet var bra i Gosen. Så småningom växte Israels familj till en stor och mäktig folkgrupp.


Är det här sant?

Man vet inte om det är sant. Man tror att det var en hungersnöd i Kanaan (nuvarande Israel) omkring år 1600 f. Kr. och att det är troligt att folk från Kanaan skulle ha köpt säd då, eller flyttat till Egypten i samband med svälten.

Enligt bibeln var det en liten grupp människor, kanske runt 70 män, och lika många kvinnor, som flyttade till Egypten. Det låter inte mycket, men om 70 kvinnor får 10 barn var som överlever blir det 350 nya pojkar och 350 nya flickor. Om de flickorna också får 10 barn var blir det 1750 nya pojkar och 1750 nya flickor. Får även de 10 barn var blir det 8250 nya flickor och 8250 nya pojkar inom så kort tid, bara tre generationer, att de yngsta och de äldsta levde samtidigt.


Källor

Bibeln: http://www.bibeln.se/

Religion och liv v. II, Natur och Kultur SOL 2000, ISBN 91-27-74994-0

Religionskunskap 4-6 PULS, NoK. ISBN 91 27 62764-5


Åter till registersidan för judendomen