Åtgärder

Lustgården

Från Skolbok

Berättelsen om Adam och Eva är en myt, en urgammal berättelse där Gud finns med. Berättelsen försöker förklara för oss att fri vilja kommer med ansvar. Vi kan göra fel och då blir vi straffade. Den skall också få os att förstå att det kommer att gå bra för oss så länge vi följer Guds regler, men om vi bryter mot reglerna blir vi straffade.

Adam och Eva i Edens lustgård.

Adam och Eva i Edens lustgård.

Gud skapade de första människorna, Adam och Eva, till sin avbild. De skapades med egen vilja, eftersom det är Guds önskan att människor skall ha det. Först skapade han Adam och sedan tog han ut ett revben ur Adam och skapade Eva från revbenet. Gud skapade Edens lustgård åt dem. En vacker plats där Adam och Eva skulle ta hand om växterna och djuren. I lustgården växte ett träd, kunskapens träd. De fick göra vad de ville i lustgården, bara de inte åt av frukten från just det trädet. Det var den enda regel de måste följa.

Eva lurar Adam att äta frukten från kunskapens träd

Eva lurar Adam att äta frukten från kunskapens träd

En dag kom Satan i form av en orm och lurade Eva att äta av den förbjudna frukten. Dessutom bjöd hon Adam på den. Plötsligt blev de medvetna och förstod en massa saker de inte förstått förut. De såg att de var nakna och blev blyga för varandra. De förstod att de gjort fel och försökte att gömma sig för Gud. Gud ser allt, och insåg att de brutit sitt löfte och talade med dem. De försökte skylla ifrån sig. Adam sa att det var Evas fel. Men Eva sa att det var ormen som lurade henne.


I trädgårdens mitt växte ett annat träd, det eviga livets träd. För att de inte skulle börja äta av det trädets frukt också tvingade Gud dem att lämna Edens lustgård.


Detta brott och att Adam och Eva sändes iväg från Edens lustgård, kallas syndafallet med ett svårare ord. För sin olydnad fick Eva och alla kvinnor som straff att det skall göra ont att föda barn. Adam och männen fick till straff att vara tvungna att odla marken i sitt ansiktes svett för att få mat. Dessutom innebar syndafallet att människan kunde dö. Det är först i samband med Jesus som evigt liv kommer tillbaka till mänskligheten då Jesus dog för våra synders skull.


Adam och Eva blev jordbrukare och fick jobba hårt. Tillsammans fick de minst två barn: Kain och Abel.

Adam och Eva fördrivs från Edens lustgård

Adam och Eva fördrivs från Edens lustgård


Källor

Bibeln: http://www.bibeln.se/

Religion och liv v. II, Natur och Kultur SOL 2000, ISBN 91-27-74994-0

Religionskunskap 4-6 PULS, NoK. ISBN 91 27 62764-5

Åter till registersidan för judendomen