Åtgärder

Mediekunskap - att sälja ett krig

Från Skolbok

"Det är klart att människor inte vill ha krig. Varför skulle någon fattig slusk på en gård vilja riskera sitt liv i ett krig när det bästa han kan få ut av det är att komma tillbaka till sin gård i ett stycke. Naturligtvis vill inte vanliga människor ha krig; varken i Ryssland eller i England eller i Amerika, eller för den delen i Tyskland. Det är underförstått. Men det är, trots allt, ledarna i landet som bestämmer riktlinjerna och det är alltid en enkel sak att få med sig folket, oavsett om det är en demokrati eller en fascistisk diktatur eller ett land med parlament eller en kommunistisk diktatur ...

Oavsett vad det säger kan folket alltid förmås att följa ledarnas vilja. Det är lätt. Allt du behöver göra är att tala om för dem att de är under attack och sedan fördöma pacifisterna för bristande patriotism och anklaga dem för att utsätta landet för fara. Det fungerar likadant i alla länder."

Hermann Göring, källa: http://www.elise.com/quotes/hermann_goering_-_the_people_can_always_be_brought_to_the_bidding_of_the_leaders


Görings beskrivning över hur man säljer in ett krig till befolkningen ekar över tid och rum. Börjar vi analysera hur det har gått till att starta krig eller att få unga män och kvinnor att dö för det som sedan visat sig vara lögner, ser vi snabbt att ingen har varit så träffsäker i sin beskrivning som Göring.


Gustav III

68.jpg

När Gustav III ville starta ett krig mot Ryssland gick det inte bra. Sverige hade ingen egentlig anledning att starta kriget. Dessutom var kungen förbjuden att att starta ett krig utan anledning, enligt de lagar landet hade då. Istället blev kungen tvungen att ta saken i egna händer. I teaterskrädderiet i Drottningholmsteatern lät han sy upp ryska soldatuniformer. Svenska soldater i Finland fick klä sig i dessa, smyga iväg över gränsen till Ryska sidan och skjuta över huvudet på de svenskar som stod på vakt. Kriget var ett faktum. Det slutade oavgjort.

Bismarck

b9c41b71a7c5ef8aec34ac6e8250b625bdee3375.jpg

Bismarck var tyske kejsarens närmaste man. År 1870 förhandlade kejsaren med Frankrikes kejsare och skickade ett telegram till Bismarck, den så kallade "Emsdepeschen", som Bismarck sedan redigerade om och släppte till tidningarna. Det nya innehållet var mycket snävare och hårdare i tonen. Resultatet blev att det franska folket kände sig kränkta av tyskarna och mot franska kejsarens egentliga vilja startades ett krig mot Tyskland. Ett krig som Frankrike förlorade.


England - första världskriget

belgium.jpg

I början av kriget fanns ingen värnplikt. Alla soldater som gick med i kriget gjorde det helt frivilligt. Antalet frivilliga sinade snart och regeringen var tvungna att komma med något nytt. Ett drag var att förklara att tyskarna inte var mänskliga. De var monster. Ett bevis för det var att tyska soldater spetsat bebisar på sina bajonetter och våldtagit kvinnor de sedan skurit brösten av under fälttåget i Belgien 1914. På det viset fick de fram fler som ville slåss för medmänskliga värden. Efteråt har det visat sig att ryktena om de tyska soldaterna var falska.


Mukden incidenten

193109_mukden_incident_railway_sabotage.jpg

Japanska experter inspekterar järnvägen till Mukden efter sabotaget

En sprängladdning detonerade på järnvägen mot Mukden i Manchuriet 1931. Japanerna, som ägde järnvägen, blev upprörda och använde attacken som en orsak att gå till attack mot Kinas nordligaste del, Manchuriet, och göra den till en del av Japan istället. Manchuriet var ett värdefullt område fyllt med värdefulla råvaror och uppbyggd tung industri. Efteråt har det visat sig att det med största sannolikhet var japanerna som sprängde sin egen järnväg för att få en orsak att anfalla Kina.


Hitler

190px-Bundesarchiv_Bild_183-S62600,_Adolf_Hitler.jpg

Efter att Adolf Hitler lagt Tjeckien under sig lovade han att inte anfalla fler länder. Slovakien "fick" han genom politiska manövrer. Nästa steg var Polen men för att kunna erövra Polen var han tvungen att provocera fram ett krig. Först tog man reda på allt otäckt som hände den tyska minoriteten i Polen och slog upp det stort i både tidningar och journalfilmer för att visa upp polackerna som onda och att tyskar var "under attack".

På kvällen den 31/8 1939 anföll tyska lägerfångar, utklädda till polska soldater, den tyska radiostationen i staden Gleiwitz som låg bara några mil från den polska gränsen. Hitler var tvungen att försvara Tyskland, sa han. På det viset fick Hitler en orsak att starta andra världskriget.

Why we fight

Under andra världskriget var de amerikanska soldaterna frivilliga, precis som de engelska var i början av första världskriget. Även USA fick snart problem med att för få frivilliga gick med i kriget. För att motverka det spelade man in filmer som visade hur fruktansvärda tyskarna var. Filmerna visades på landets biografer i samband med att andra filmer visades och filmerna bidrog till att mängden frivilliga soldater snabbt ökade.

Why we fight, film 1 av 7, otextad


619842.jpg
Naturligtvis fanns det även annan propaganda som visade upp både tyskar och japaner som monster. En av de mest kända propagandaaffischerna var "This is the enemy".

Tonkin incidenten

300px-USS_Turner_Joy%3B0595118.jpg

USS Maddox

1964 anfölls den amerikanska jagaren USS Maddox av nordvietnamesiska torpedbåtar. Jagaren klarade sig men attacken var nog för att ge USA:s president Lyndon B. Johnson mandat att föra över obegränsat antal soldater till Sydvietnams försvar. Detta var grunden till Vietnamkriget. Sentida forskning har visat att attacken visserligen utfördes av nordvietnamesiska båtar men orsaken var att USS Maddox använde sin radar för att lokalisera nordvietnamesiska mål längs kusten som hjälp för sydvietnamesiska trupper. Attacken var närmast att betrakta som självförsvar.


Irakkriget

Irakkriget 2003 utspelade sig precis som Göring förutspått. Först skapade man en hotbild i USA om att någon ville anfalla landet efter terrorattackerna 2001 men de enda man kunde peka ut var Irak, som det inte fanns en enda orsak att anfalla. För att få en orsak spred USA ut mängder med rykten om att Irak hade massförstörelsevapen, även om inte ett enda bevis för att det skulle vara sant kunde visas fram. Ryktena var tillräckligt för att godkänna kriget i FN:s säkerhetsråd. När kriget väl var över visade det sig att ryktena var falska, Irak saknade massförstörelsevapen och inte en enda ledare för någon terroristorganisation hade hittats, men då var landet redan besegrat och de som styrde landet avsatta eller avrättade. Istället hade andra ledare som var mer vänligt inställda till USA installerats.

SaddamStatue.jpg

Staty av Saddam Hussein dras omkull i Bagdad


Inför- och under kriget fanns det folk som opponerade sig mot det. Bland annat popgruppen "Dixie Chicks" i USA, med resultatet att gruppens låtar blev bannlysta i hela USA på grund av deras opatriotiska uttalanden och gruppen fick i praktiken avboka alla planerade spelningar. På det viset tystades oppositionen mot kriget som anti-amerikansk, precis som Göring en gång hade förutspått skulle ske.

1464834192908.jpg

Dixie Chicks

Källor

http://historiesajten.se/handelser2.asp?id=9

https://sv.wikipedia.org/wiki/Emsdepeschen

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Rape_of_Belgium

1900-talet, vår tids historia i ord och bild, band 11 och 12, 1975

https://global.britannica.com/event/Iraq-War

http://www.u-s-history.com/pages/h1507.html

http://www.ohiohistorycentral.org/w/Gulf_of_Tonkin_Incident?rec=1598