Åtgärder

Minnestekniker - siffror, nummer och årtal

Från Skolbok

Jean-Baptiste-Jules Bernadotte, Prince de Ponte-Corvo, roi de Suède, Maréchal de France (1763-1844).jpg

Jean-Baptiste-Jules Bernadotte, första svenska kungen efter 1809 års regeringsform


Introduktion

Många påstår att de har dåligt minne för siffror, vilket är sant. Det har vi allihop. Det beror på att hjärnan har mycket lättare för att minnas påtagliga, konkreta saker som äpplen, cyklar och kattungar, än otydliga saker som värdet på en siffra eller ett tal. Men det går att lära in viktiga tal och siffror genom att använda olika tekniker som kopplar ihop siffrorna med bilder, så att vi kan komma ihåg siffrorna.


Lär dig siffror och årtal

För att komma ihåg olika siffror måste du koppla ihop siffrorna med bilder. En siffra betyder egentligen ingenting, och den betyder dessutom olika mycket beroende på vilken position den har i ett nummer eller ett tal. Till exempel 3 = tre stycken. men i 132 är 3 = 30.

Ett sätt att koppla ihop nummer med bilder är att endera koppla ihop siffran med ett substantiv som rimmar på siffran, eller ett substantiv som har samma form som något siffran representerar.

Siffran 0 kan vara boll, både som rim och som form, eftersom den är rund.
Siffran 1 kan vara spett (rim) eller till exempel en ensam flaggstång (form).
Siffran 2 kan vara en (rim) eller två horn på en ilsken tjur (form).
Siffran 3 kan vara en kopp te (rim) eller en vass treudd (form).
Siffran 4 kan vara en myra (rim) eller en fyrhjuling (form)
Siffran 5 kan vara ett hem (rim) eller hand med fem fingrar (form).
Siffran 6 kan vara ett kex (rim) eller en tärning med sex prickar (form)
Siffran 7 kan vara ett skjul (rim) eller en lie (formad som en sjua)
Siffran 8 kan vara en råtta (rim) eller en bläckfisk med åtta tentakler (form)
Siffran 9 kan vara en bio (rim) eller luffarschack med nio rutor (form)

6/6 1809 fick Sverige en ny grundlag och en ny regeringsform där kungen inte längre står över lagen utan härskar tillsammans med riksdagen. Det är en av två orsaker till att vi firar nationaldag den 6:e juni i Sverige. Ska du komma ihåg det årtalet kan du tänka dig att du ser en kung. En ståtlig kung med krona och allt. Han står lutad mot en flaggstång med en bläckfisk i famnen. Bakom flaggstången rullar en boll över ett enormt schackbräde för luffarschack med nio rutor och bortanför schackbrädet står riksdagshuset.

Eller så tänker du dig samma kung, men han står och bankar ner ett järnspett i marken. Runt fötterna springer en råtta. Bakom kungen rullar en boll rakt mot en biograf som har stora neonskyltar som berättar att de visar visar filmen "Riksdagen".


Lär dig tal

Nu är ju detta svårt för större tal, som till exempel nummer till mobilen. Då måste du skapa riktigt långa berättelser med bollar, spett och råttor. Det fungerar dåligt i längden.

Vill du utvecklas vidare och bli en riktig minnesfantast är nästa steg istället att lära dig alla tal mellan 0-99 som bilder. De första tio har du redan, men sedan får du associera vidare, koppla ihop talen med någon bild du kommer att tänka på. Det går ju inte att rimma längre eftersom ett tal som trettioett rimmar på samma sak som femtioett.

Det finns vissa tal som kan vara ganska självklara:

15 - du får köra moped så tänk på en moped.
18 - du får gifta dig, så tänk på ett bröllop.
24 - antalet timmar på ett dygn, så tänk på en klocka
52 - antalet veckor på ett år, så tänk på en almanacka.
65 - folk går i pension så tänk på en gammal gubbe eller gumma.
99 - en känd SAAB modell så tänk på en gammal SAAB.

Men sedan finns det många andra tal där kopplingen till bilder är sämre, och det är upp till dig att skapa en egen uppsättning bilder till dem. Sätt dig med ett linjerat block. Skriv talet till vänster och beskriv bilden med ord till höger om talet. Gör så för varje tal.

Vill du bli ändå mer extrem kan du fortsätta med alla tresiffriga tal. Har du bilder till alla tal mellan 0-999, har du minnesverktyg så att du till exempel kan lära dig innehållet i en kortlek på någon minut, eftersom varje kort motsvaras av en siffra för färgen samt 1-13 för kortets värde.


Lär dig viktiga datum

Om du nu tänkt dig att du ska lära dig när människor i din omgivning fyller år, kan du så klart ge varje månad ett värde på 1-12 och lägga på ett datum. För nationaldagsexemplet lägger du på två kex framför kungen, eller två tärningar som visar siffran sex med prickar. På det viset kommer du ihåg att det är 6:e juni 1809 som menas.

Men just månader kan ges egna minnesbilder, baserat på vad som händer under de månaderna. Rim fungerar inte eftersom så många månaders namn slutar på "i". Det kan se ut så här:

januari - fyrverkerier för nyårsnatten
februari - skidor för nu är det som kallast
mars - istappar för nu droppar det från taken
april - blåsippor för nu kommer vårblommorna
maj - demonstranter med röda flaggor på första maj
juni - en midsommarstång för nu är det midsommar
juli - ett metspö för nu har folk semester
augusti - en kokt röd kräfta för kräftor äts under augustinatten
september - svamp, som kantareller eller soppar, för nu drar svampsäsongen igång
oktober - en pumpa, för nu är det halloween, eller en älg för nu börjar älgjakten (i södra Sverige)
november - en snölykta, för nu faller snön och det är dessutom allhelgonaafton vissa år då ljus tänds på gravarna
december - jultomten för nu är det julafton

Med den logiken kan du istället tänka dig 6:e juni som ett kex/en tärning som hänger i en midsommarstång bredvid kungen.


Uppgifter

1: skriv upp egna associationer till siffrorna 0-9 om du inte är nöjd med de som anges i texten

2: Skriv upp det år du föddes och det år vi har nu med hjälp av dina bilder.

3: Välj ut en släkting och skriv hela släktingens födelsedag, med dag - månad - år som association där månaden är någon bild från listan av bilder för månader.

4: Skriv ner ditt mobilnummer som en lista med bilder kopplade till siffrorna 0-9.

5: Klumpa ihop ditt mobilnummer så att två siffror bildar ett tal. Skriv ner en bild du kopplar ihop med samtliga tal. Har du ett ojämnt antal siffror i mobilnumret väljer du själv om första eller sista siffran ska vara ensam. Sverige har landsnummer 46, Lägg till en bild först som du kopplar ihop med talet 46.

6: ÖVERKURS - Låt en kompis hitta på ett femsiffrigt tal som denne läser upp högt. Försök minnas det med tekniken ovan. Gör likadant för kamraten. Läs upp talen för varandra nästa dag och se om ni kommer ihåg talen.




Tillbaka till huvudsidan: Tema - Minnestekniker och olika sätt att göra anteckningar