Åtgärder

Närke

Från Skolbok

Narke 100.png Sverigekarta-Landskap Närke.svg

Landskapsvapen

Närke vapen.svg

Landskapsblomma

Närkes landskapsblomma är gullvivan som blommar "från svalans ankomst till granens blomning" som Linné skrev.

Gullviva.jpg

Landskapsdjur

Närkes landskapsdjur är den lilla, sällsynta och fridlysta, hasselmusen. Den finns bara på några få platser i hela Sverige.

Dormouse on hand.jpg

Geologi

Kalhygge

Kalhygge


Närkes mittenparti var en gång en stenslätt med enstaka sprickor i, ett peneplan. Så hände något som fick hela partiet att sjunka ner mellan sprickorna, en bit ner i jorden. Runt slätten finns istället berg och höga kullar. Kilsbergen i nordväst, Käglan i norr och Tiveden i söder. Efter senaste istiden blev det platta området bottnen på en djup havsvik, som sedan blev en platt lerslätt när havet drog sig tillbaka. Den slätten heter Närkeslätten och är utmärkt för odling av säd, potatis och raps.

I bergen i norr fanns det gott om järn förr och järnhanteringen har varit viktig under många hundra år. Även om järnet tagit slut finns det fortfarande en hel del industrier i norra Närke där man bearbetar järn och stål.

Masugn för järnframställning förr

Masugn för järnframställning förr


När järnet tog slut började man istället att använda sig av skogen och än idag finns en del sågverk och pappersindustrier i landskapet.


På 1800-talet bestämde man sig för att sänka vattennivån i Hjälmaren för att skapa mer åkermark. Det är den största sänkningen som gjorts i Sverige. Nivån sänktes med 90 centimeter och det gav 30 000 hektar ny åkerjord.


Vid Närkes södra gräns finns den stora skogen Tiveden. Det är Sveriges sydligaste stora naturskyddsområde. I skogen bodde det rövare förr, kanske också både troll, tomtar och näcken, enligt gamla sagor från trakten.

Kommunikation

Det är så många viktiga vägar och järnvägar som går genom Närke att landskapet ibland kallas för Sveriges hjärta.

Motorvägarna E18, som viker av mot Norge och Oslo i landskapet, och E20 mellan Stockholm och Göteborg, går genom landskapet.

Två viktiga järnvägsspår passerar genom landskapet och korsas i Hallsberg, som är en viktig järnvägsknut.

Båttrafiken på Hjälmaren, som genom en kanal mellan Hjälmaren och Mälaren har kontakt med Östersjön i slutet, har varit viktig förr, men lastbilar och järnvägen har konkurrerat ut lastfartygen.

Traditionella näringar

Närkes traditionella näringar har varit odling på Närkeslätten, där nästan all lantbruk låg. Järnhanteringen var viktig förr, liksom skogsbruket.

Närkes placering mellan Sveriges största sjöar har gjort att folk ofta rest igenom landskapet. Det i sin tur har gjort att det funnits marknadsplatser kring alla större orter i landskapet där resande och lokalbefolkningen handlat varor mellan varandra.

Nutida näringar

Än idag är jordbruket viktigt för Närkeborna. Skogen ger inkomster och arbetstillfällen fortfarande. I några av de gamla brukssamhällena finns mindre metallverkstäder. Zinkgruvan utanför Askersund är fortfarande i drift efter många hundra år.

Sveriges säkraste fängelse, där bara de värsta förbrytarna blir inlåsta, ligger i Kumla.

Rapsfält, raps odlas för tillverkning av matolja och margarin

Rapsfält, raps odlas för tillverkning av matolja och margarin

I Kvarntorp, mitt ute på Närkeslätten, finns en anläggning för att ta hand om miljöfarligt avfall och de tar emot avfall från hela Sverige.

Några viktiga orter

Örebro är en av Sveriges största städer och Närkes huvudort. Det är en snabbt växande knutpunkt för lastbilstransporter där gods mellan Oslo-Uppsala lastas om till lastbilar mellan Stockholm-Göteborg, och tvärtom. I Örebro ligger den gamla Vasaborgen Örebro slott. Örebro har även en del av den äldsta stadskärnan bevarad med charmiga trähus.

Örebro slott Örebro, gamla stadskärnan

Örebro slott och gamla stadskärnan


Askersund är Närkes enda större stad vid Vättern. Utanför Askersund finns en mindre skärgård. Staden var viktig förr genom sin kontakt med Göta kanal vars trafik gick genom Vättern.

Laxå har en järnvägsknut, om än inte lika stor som Hallsberg. Dessutom tillverkar man spånplattor här. Förr fanns ett järnbruk i Laxå.

Stångjärnshammare från Laxå järnbruk, hammarhuvudet till höger i bild

Stångjärnshammare från Laxå järnbruk, hammarhuvudet till höger i bild


Kumla är mest känt för sitt fängelse, men saft och syltfabriken BOB har också sin huvudfabrik här.

Hallsberg är en av Sveriges viktigaste järnvägsknutar där godsvagnar kopplas loss från ett tåg för att sedan kopplas på ett annat tåg i en annan riktning.

Järnvägsstationen i Hallsberg

Järnvägsstationen i Hallsberg

Några viktiga personer

Prins Daniel är från Örebro: https://sv.wikipedia.org/wiki/Prins_Daniel

Victoria, Estelle och prins Daniel

Victoria, Estelle och prins Daniel


Lotta Engberg, Lotta på Liseberg, är en känd sångerska från Laxå: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lotta_Engberg

Lotta Engberg

Lotta Engberg

Roligt vetande

I sjön Fagertärn växer röda näckrosor. Det är den enda platsen i världen de växer vilt. Från den har röda näckrosor sålts till hela världen. Det sägs att de fått sin röda färg av att en man en gång dödade sin flickvän i sjön och hennes blod färgade näckrosorna röda. Eller så beror det på att Näcken själv spelat sin fiol så att fingrarna börjat blöda när han såg hur vacker den lilla sjön var.

Röda näckrosor, från New Yorks botaniska trädgård

Röda näckrosor, från New Yorks botaniska trädgård


I sjön Tysslingen i norra Närke landar mer än 8000 sångsvanar varje år under sin flytt från norra Europa där de övervintrat, på väg till Norra Sverige, Norge och Finland.

Sångsvan, utan knöl på näbben

Sångsvan, utan knöl på näbben


På 1950-talet byggde man ett vattentorn i Örebro som såg ut som en stor svamp. Den var så märkvärdig att när Saudiarabiens kung besökte Örebro och fick syn på den ville han ha ett likadant vattentorn i Saudiarabien, och så blev det.

Vattentornet i Örebro

Källor

Geografi Sverige, Ingrid Åsgård, NoK 1995 ISBN: 91-27-62744-6

Boken om Sverige, Stina Andersson och Karin Åström, Liber AB 1999 ISBN: 91-21-177-48-1


Wikipedia:

https://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4rke

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96rebro

Bildkällor

Samtliga bilder från Wikimedia Commons.

Åter till registret för Sveriges landskap och län