Åtgärder

Olika metaller i slöjden

Från Skolbok

sk-blacksmith-ness090813.jpg

Smedlärling bearbetar ett järnstycke mot ett städ, ässja i förgrunden

I slöjden används en del olika metaller. Ofta används de som egna föremål som när man tillverkar skålar, vid andra tillfällen används de i kombination med andra material som när man gör pappersknivar med träskaft eller tygarmband broderade med tenntråd. Här kommer en genomgång över de vanligaste metallerna i slöjden.


Järn och stål

Järn är den vanligaste metallen i vårt samhälle. Rent järn är mjukt, därför blandar man in kol i järnet så att man får stål. Järn som kan härdas. Merparten av alla verktyg i träslöjden är av järn. Om skolan har tillgång till en ässja kan man glödga järn och göra enkla föremål som spikar eller ljusstakar. Om obehandlat järn eller stål utsätts för fukt rostar den och en rödbrun beläggning täcker ytan.

Bleckplåt

Bleckplåt kallas en tunn järnplåt som förtennats, täckts med ett tunt tennlager. Det används nästan bara till konservburkar och slöjd av olika slag nuförtiden. Ytan av tenn gör det enkelt att löda samman bleckplåtsbitar och på det viset tillverka saker som t.ex. pepparkaksformar.

elbasform.jpg

Pepparkaksformar av bleckplåt

Tenn

Tenn är en silverfärgad metall som ofta används vid gjutning eftersom smältpunkten är så låg. Bara 232 grader. Rent tenn är helt ofarligt, men om du tar med dig gammalt tenn hemifrån för att gjuta om det kan det innehålla bly. Då bör man inte ha det som smycken eftersom det kommer i kontakt med huden och man kan få allergiska reaktioner av blyet. Tenn är mjukt och om man böjer en tennstav så ”knastrar” det inuti metallen. Tenn används ofta till smycken inom sameslöjden. Tennet skall helst inte förvaras under 10 graders temperatur för då kan ytan förstöras.

375x500_23.jpg

Tennljusstake

Aluminium

Aluminium är en mjuk metall med låg smältpunkt, bara runt 600 grader. Den används oftast till enkla former som man skall hamra ut, t.ex. små skålar. Läskburkar görs av riktigt tunn aluminium och den kan klippas med en vanlig sax. Aluminium är väldigt svår att svetsa eller löda, så enklaste sättet att fästa ihop aluminium är med lim.

41ESyQLwXzihglC56wMt.jpg

Hamrad aluminiumskål

Koppar

Koppar är en rödgul metall som är hårdare än tenn men mjukare än järn. Den går att polera upp till en vacker glans, men ärgar lätt i av fukt och får en grön yta. Man kan knacka ut kopparplåt till små skålar, men metallen blir hård när man hamrar på den och därför måste den glödgas med jämna mellanrum så att den blir mjuk igen. Koppar smälter vid en temperatur strax över 1000 grader så om skolan har en ässja eller gassvets går det att smälta koppar och gjuta saker med den. Det går lätt att löda koppar. Eftersom koppar leder elektricitet väldigt bra finns det mycket koppar i elsladdar och annan elektronik. Koppar är giftigt så förr i världen täckte man alltid kopparytan med ett tunt lager tenn om det var kopparkastruller eller liknande som man skulle ha mat i.

sl%25C3%25B6jd%2520001.jpg

Kopparhjärta


Ett sätt att hamra ut en kopparskål

Mässing

Mässing är en legering, en blandning av metaller. De två metallerna man hittar i mässing är koppar och en annan metall som heter zink. Mässingen är guldgul i färgen och används ofta till smycken och prydnadsföremål. Den är lika lätt som koppar att hamra ut och traditionellt sett brukar elever göra små skålar av mässing i högstadiet. Precis som koppar måste mässing glödgas efter det att man hamrat på den en stund eftersom den annars kan bli så hård att den spricker. Det går lätt att löda mässing. Om mässingen utsätts för fukt blir den svartgrön i färgen.

IMG_17931-1024x764.jpg

Mässingskål

Källor

http://www.johantrolin.se/trasorter/Alla_Trasorter/Poster/2009/10/14_Men_Metall_d%C3%A5.html

http://www.svenskhemslojd.com/2011/06/14/malins-kollektion-i-tenn/

http://www.mariaskolan.stockholm.se/klasser/amnesplanering_ht_2011/ak5_lpp_slojd_symbolskal_ht2011.pdf


Bildkällor:

Bild på smed:

www.cbc.ca/gfx/images/news/photos/2009/08/13/sk-blacksmith-ness090813.jpg

Bild på pepparkaksformar:

basgitarr.files.wordpress.com/2009/10/elbasform.jpg

Bild på tennljusstake:

www.grafisk-form.nu/web/malinappelgren/img/375x500_23.jpg

Bild på aluminiumskål:

www.vaxjo.se/ImageVaultFiles/id_0/cf_82/st_edited/41ESyQLwXzihglC56wMt.jpg

Bild på kopparhjärta:

koppar-relief.wikispaces.com/file/view/sl%25C3%25B6jd%2520001.jpg/73504727/278x180/sl%25C3%25B6jd%2520001.jpg

Bild på mässingskål:

annikanilsson.net/wp-content/uploads/2012/04/IMG_17931-1024x764.jpg