Åtgärder

Skåne

Från Skolbok

Skane 100.png Sverigekarta-Landskap Skåne.svg

Landskapsvapen

Skåne vapen.svg

Skånska flaggan.svg

Skånes flagga

Landskapsblomma

Skånes landskapsblomma är prästkrage. För att förstå varför den kallas så får vi tänka på bilder på daska präster. Skåne var ju danskt förr.

Flickr - Per Ola Wiberg ~ mostly away - Prästkragar - daysies.jpg

Prästkrage

Pernille Vigsø Bagge.jpg

Dansk präst med typisk dansk prästkrage


Landskapsdjur

Kronhjort är Skånes landskapsdjur. Ett ståtligt djur som bara trivs i södra Sverige.

Cervus elaphus Luc Viatour 6.jpg

Geologi

Typiskt skånskt landskap

Typiskt skånskt landskap


Skåne är ett platt landskap. Inga höga berg eller kullar stoppar stormar och hårda vindar från haven runt landskapet. Däremot är det inte så platt som slätterna i Sveriges inre och tvärtemot vad många tror finns det gott om skog i Skåne.

Skåne genomkorsas av en mängd åsar, horstar, som sträcker ut sig från nordväst till sydost genom landskapet. Den nordligaste är Hallandsåsen, på gränsen mellan Halland och Skåne, som sträcker sig västerut ända ut i havet och bildar Bjärehalvön.

En horst är en ås som pressas uppåt

En horst är en ås som pressas uppåt

Genom Skåne går gränsen mellan två geologiska områden. Skåne tillhör den berggrund vi hittar i Europa, inte den vi hittar i Sverige. Därför kan man t.ex.. hitta stenkol i södra Skåne. Det finns också tjocka lager krita och kalk som fungerar som naturligt gödningsmedel till växter.

Isen under senaste istiden smetade ut kalken över Skånes jordar, som var havsbotten då. När Skåne reste sig ur havet efter istiden var det täckt med näringsrik lera och kalkslam. Skånes platta yta och näringsrika lerjordar har gjort landskapet till ett av de bästa jordbruksområdena i världen. Det i sin tur har gjort att nästan 70% av landskapets yta har odlats upp eller omvandlats till ängar och jordbruket är bland det viktigaste i hela Sverige.

Skåne ligger för långt söderut för att barrträd skall trivas. Landskapet har ytterst litet tall och gran, som främst växer längs norra gränsen. Istället är det stora lövträd som fyller Skånes skogar.

180 kilometer, ungefär en fjärdedel, av Skånes kust består av sandstrand. Eftersom det hela tiden blir varmare på jorden stiger havsnivån och vågorna knaprar på Skånes stränder. Det är värst vid Löderup, nära Ystad. Där har strandkanten flyttats högre och högre upp, så mycket att mer än 200 meter strand försvunnit sedan 1975.

Kommunikation

Skåne har i alla tider haft närmare kommunikation med kontinenten än resten av Sverige. Djupa skogar och höga kullar i gränslandet mot övriga Sverige har gjort Skåne lite isolerat.

I dagsläget går E6 från Göteborg och Halland genom Skåne mot Europa. Det finns flera olika motorvägar i landskapet men motorvägarna är koncentrerade till västra Skåne.

Öresundsbron binder ihop Skåne med resten av Europa.

Färjor går flera gånger i timmen mellan den svenska staden Helsingborg och den danska staden Helsingör. De ligger så nära varandra att man kan se över sundet mellan dem vid fint väder. Färjebolagen är på väg att byta dieselmotorerna på färjorna till elmotorer för miljöns skull.

Det går snabbtåg mellan Malmö och Köpenhamn i Danmark, och järnvägen fungerar bra norrut mot Halland.

Traditionella näringar

Traditionellt var Skåne en jordbrukarregion där fiske förekommit till husbehov.

Nutida näringar

Jordbruket är fortfarande viktigast. I Skåne odlas mycket rotfrukter, som sockerbetor, potatis och raps. Rapsen odlas för blommornas olja men är egentligen en sorts rova. Även brödsäd och grönsaker trivs bra i den skånska myllan. Bjärehalvön är känd för sina odlingar av bär och grönsaker.

Rapsfält framför typisk skånsk väderkvarn

Rapsfält framför typisk skånsk väderkvarn


Runt Kivik på Österlen finns stora odlingar av äpplen. Där görs mycket av den svenska: musten, juicen och cidern av fruktsaft från skånska äpplen.

Äppeltavlan i Kivik

Varje år gör man en tavla i Kivik av äpplen i olika färger.


De flesta människorna bor längs Skånes västra del. Det är där det finns mest industrier och det är där vägnät och järnvägar är bäst utbyggda. Centrala- och östra Skåne är mer landsbygd. Av naturliga skäl finns mest arbetstillfällen längs västra delen. Men under skördesäsongen kommer arbetskraft utifrån, numera mest från Östeuropa, som hjälper till att skörda potatis, ärtor, morötter, rödbetor osv.

Malmö är södra Sveriges viktigaste stad och runt Malmö växer det upp en del företag baserade på högteknologi. I Lund finns ett av Sveriges äldsta universitet.

Turism har blivit en allt viktigare näring i Skåne. Långa landsbygdsvägar att cykla längs, tillsammans med sandstränder bortom horisonten, gör Skåne till ett billigt alternativ för en familj att cykelsemestra i.

Sandstrand, Simrishamn

Sandstrand, Simrishamn, sydöstra Skåne

Några viktiga orter

Malmö är Skånes, och hela södra Sveriges, viktigaste stad. Den är landets tredje störst stad, med sina drygt 700 000 invånare, inklusive förorter. En gång i tiden var Malmö Danmarks största stad. En av Sveriges högsta skyskrapor, Turning Torso finns vid hamnen. Staden har Sveriges första Moské men också ett flertal kyrkor och en synagoga. Malmöhus slott har varit bostad för både svenska och dansa kungar. Det är byggt på 1400-talet och ett av norr Europas äldsta bevarade slott.

Lund har varit skådeplats för flera blodiga slag mellan svenskar och danskar genom tiderna. Staden är gammal och Lunds universitet är bland de äldsta i Sverige.

Målning som visar Karl XI vid slaget vid Lund

Målning som visar Karl XI vid slaget vid Lund


Helsingborg ligger där Öresund är som smalast. Numera är staden känd för färjelinjerna till Danmark men förr låg tullen här med sina fartyg som de seglade ut med för att ta ut en avgift från fartyg från andra länder som seglade genom Öresund. Förutom en kort sträcka runt Kristianstad och österut mot Blekinge är motorvägen koncentrerad till västra Skåne.

Skanör och Falsterbo ligger ute på en udde, formad som en sporre. Förr var det viktiga marknadsplatser. Numera kommer många turister dit och Falsterbo Horse Show är ett av landets största evenemang för hästfolk.

Kristianstad är centralort för östra Skåne. Staden grundades av den danske kung Kristian. Kristianstad är känt för att delar av staden ligger under havsnivå och staden anses som en av de första i Sverige att förstöras när växthuseffekten får havsytan att höjas.

Några viktiga personer

Johan Glans, komiker, kommer från Eslöv: https://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_Glans

Johan Glans 2014-09-30 001.jpg


Nour El Refai från Lund: https://sv.wikipedia.org/wiki/Nour_El_Refai

Nour El Refai (344360) (cropped).jpg '


Zlatan Ibrahimović från Malmö: https://sv.wikipedia.org/wiki/Zlatan_Ibrahimovi%C4%87

Zlatan Ibrahimović Euro 2012 vs France 01.jpg

Roligt vetande

Skåne har befolkats sedan stenåldern. En av de största stensättningarna i Sverige heter Ales stenar. Det är en skeppssättning där stenarna runt graven bildar ett stort skepp. Graven är från järnåldern, strax före vikingatiden.

Ales stenar

Källor

Geografi Sverige, Ingrid Åsgård, NoK 1995 ISBN: 91-27-62744-6

Boken om Sverige, Stina Andersson och Karin Åström, Liber AB 1999 ISBN: 91-21-177-48-1

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article25325258.ab

Wikipedia:

Bildkällor

Samtliga bilder från Wikimedia Commons.

Åter till registret för Sveriges landskap och län