Åtgärder

Småland

Från Skolbok

Smaland 100.png Sverigekarta-Landskap Småland.svg

Landskapsvapen

Småland vapen.svg

Landskapsblomma

Carl von Linné hette en man på 1700-talet som var först med att katalogisera all världens blommor. Han räknas som en av Sveriges främsta vetenskapsmän genom tiderna, ändå gav han namn till en av de mest oansenliga blommorna, Linnea, som också är Smålands landskapsblomma.

Linnaea borealis.jpg

Landskapsdjur

Uttern är ett sällsynt djur i Sveriges natur, nästan utrotat eftersom man jagade för den fina pälsens skull förr. Uttern är Smålands landskapsdjur.

Utter+1216.jpg

Geologi

Författaren Selma Lagerlöf beskrev i sin bok "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" hur Gud lät sankte Per skapa Småland, och hur Per misslyckades: http://runeberg.org/nilsholg/k15.html

Mer än hälften av Småland är täckt med granskog och inget annat landskap har så många sjöar. Stora delar av Småland ligger på det Sydsvenska höglandet. Det är en platå som sticker upp högre än landskapet runtomkring, litet som ett bord. Eftersom vi oftast har västlig vind i Sverige innebär det att när fuktiga vindar pressas upp mot höglandet kyls vindarna ner och de tappar vätska.. Då regnar det. Västra delen av höglandet är bland de regnigaste i Sverige och skyfall och åskväder är vanliga i Smålands höga delar. När sedan vindarna passerat höglandet och glider ner mot östkusten blir de varma och torra. Därför är kustområdet runt Kalmar, samt Öland och Gotland, bland de soligaste och torraste platserna i Sverige.

Sydsvenska höglandet

Sydsvenska höglandet


Höglandet drabbas ofta av frost och har ungefär samma klimat som Norrlands inland, trots att det ligger så långt söderut. Det gör att det är svårt att överleva på odling. För att göra saken ändå värre är åkrarna ofta fulla med sten som istidens isar lämnade efter sig, och har bara ett tunt jordlager som lätt regnar bort. Stenarna samlades i odlingsrösen bredvid åkrarna. Sedan har smålänningarna använt dem till att bygga stengärdesgårdar av. Istället för odling har många smålänningar satsat på uppfödning av djur, som kor, får och getter.

Nedanför höglandet, i öster, brder bördiga slätter ut sig mot Östersjön och där är jordbruket lönsamt.

Stengärdesgård Trägärdesgård - Tjörn

Stengärdesgård, jämfört med trägärdesgård som var vanligast i skogslänen

Kommunikation

Både E4 och E22 går genom landskapet, men det är värre med järnvägar.

Från Kalmar går landets längsta bro, Ölandsbron, ut till Öland. Den är över sex kilometer lång. Visserligen är Öresundsbron längre, men den svenska delen av Öresundsbron är bara litet över fem kilometer lång. Resten ligger i Danmark.

Ölandsbron

Ölandsbron

Traditionella näringar

Det har varit svårt att överleva som torpare eller bonde i Småland. Ofta har folket fått försöka göra något annat. Ibland säger man att någon är snål som en smålänning från den här tiden när folket i Småland var fattiga och fick vara noga med varenda slant de handlade för. För att få extra inkomster har smålänningarna tillverkat saker av trä ur skogarna och sålt på marknader. Trä har gjorts till träkol. Från början byggde man järnbruk för att smälta myrmalmen ur Smålands många tjärnar till järn. När det inte längre var lönsamt gick man över till att istället smälta kvartssand till glas. Därför har Småland haft flest glashyttor eller glasbruk, där man tillverkar glas, i hela Sverige. Numera finns knappt några glasbruk kvar.

640px-Glasbl%C3%A5sare_i_Astrid_Lindgrens_v%C3%A4rld.jpg

Glasblåsare i Astrid Lindgrens värld, utanför Vimmerby


Att det varit svårt att överleva på de småländska torpens små jordlotter syns i statistiken över utvandringen från Sverige till Nordamerika under 1800-talet, där osedvanligt många utvandrade just från Småland.

Utvandrare, Göteborg 1905

Utvandrare, Göteborg 1905

Nutida näringar

Skogen har blivit allt viktigare för smålänningarna och flera fabriker som tillverkar detaljer till hus, som elitfönster, eller hela hus, som Myresjöhus, har blivit viktiga arbetsgivare. Möbelföretaget IKEA började som en möbelbutik i Älmhult i Småland. I Hyltebruk ligger ett av Sveriges största pappersbruk, även om kapaciteten halverats sedan 2013.

IKEA

Ibland pratar man om Gnosjöandan när man talar om smålänningar. I Gnosjö finns många egenföretagare och det ser man som typiskt för smålänningar. De är påhittiga och skapar företag och arbetstillfällen när de får nya idéer.


En viktig arbetsgivare är Oskarshamns kärnkraftverk. Det är ett, av tre. kärnkraftverk i Sverige och ger elström till Götaland. I dagsläget har två av tre reaktorer stängts ner.

Oskarshamns kärnkraftverk

Oskarshamns kärnkraftverk

Några viktiga orter

Jönköping kallas ibland för tändsticksstaden, eftersom säkerhetständstickorna började tillverkas här. Det är en av Sveriges äldsta städer och kallas även "Lilla Jerusalem" ibland på grund av alla olika församlingar som har byggt kyrkor i staden.


Huskvarna är känt för sina fabriker som tillverkat vitvaror, som kylskåp och frysar, men även motorcyklar. Numera är de flesta fabrikerna nedlagda och staden Huskvarna har vuxit ihop med Jönköping.


Växjö är Smålands näst största stad och en stad som alltid levt på handel. Staden är en av landets äldsta kyrkliga centrum, näst efter Skara. Här låg ett kloster tillsammans med biskopssäte och domkyrka.


Kalmar har en stor fästning från Vasatiden vid hamninloppet, Kalmar slott. Staden Kalmar är inte så stor nu mera, men under medeltiden var Kalmar en av Nordens största städer. Hamnen är bra och staden är fortfarande en viktig utskeppningshamn för produkter som tillverkas i Smålands inre.

Kalmar slott

Kalmar slott


Oskarshamn är viktigt för kärnkraftverket utanför staden. Oskarshamn har varit en viktig stad för handel och skeppsbyggeri. Numera finns många industrier i Oskarshamn.


Gränna ligger vid Vätterns strand och är känd som den stad polkagrisarna kommer ifrån. I alla fall i Sverige. För den som inte är så godissugen kallas staden också Päronens stad efter att Per Brahe d.y. började plantera päronträd av olika sorters päron redan på 1600-talet. En tradition som fortsatt in i nutid.


Västervik är delvis en gammal trästad. Den har blivit populär för selingsentusiaster som gärna seglar runt i Tjusts skärgård, som skärgården utanför heter. Den innehåller mer än 5000 öar och skär.


Vimmerby är den stad Astrid Lindgren växte upp i. I närheten finns både Lönneberga och Mariannelund, två städer vi känner igen från hennes berättelser. Utanför Vimerby ligger också Astrid Lindgrens värld.

Några viktiga personer

Carolina Klüft från Växjö, en av Sveriges mest framgångsrika idrottare genom tiderna: https://sv.wikipedia.org/wiki/Carolina_Kl%C3%BCft

Carolina Klüft sept 2014.jpg


Lena Philipsson, en sångerska som bland annat vunnit schlagerfestivalen, kommer från Vetlanda; https://sv.wikipedia.org/wiki/Lena_Philipsson

Lena PH


Ingvar Kamprad grundade IKEA, ett företag som blivit ett av världens största i möbelbranschen: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ingvar_Kamprad

Ingvar Kamprad

Roligt vetande

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren, känd författare av barnböcker, kom från Vimmerby i Småland. Hennes barndoms minnen finns med i många av hennes böcker som utspelar sig just bland Smålands kohagar och smultronbackar, som Emil i Lönneberga och barnen i Bullerbyn.

Astrid Lindgren


Redan 1981 började man bygga upp Astrid Lindgrens värld, en hel nöjespark utanför Vimmerby, som bygger på hennes sagor. Det första huset, Katthult, byggdes i skala 1:3. Under åren kompletterades Sagobyn, som den då kallades, med flera miljöer alla byggda i skala 1:3.

Astrid Lindgrens värld


Småland

Namnet "Småland" kommer från att landskapet från början bestod av elva små kungariken, små länder.

Smålands kungariken

Smålands kungariken


Blåkulla

Mellan fastlandet och Öland ligger ön Blå jungfrun', men förr i tiden hette den Blåkulla. Enligt gamla sagor är det dit som häxorna flyger, på sina kvastar, på påsken.


Häxa

Blå jungfrun

Typisk häxa på väg till Blåkulla, eller blå jungfrun

Källor

Geografi Sverige, Ingrid Åsgård, NoK 1995 ISBN: 91-27-62744-6

Boken om Sverige, Stina Andersson och Karin Åström, Liber AB 1999 ISBN: 91-21-177-48-1

http://astridlindgrensvarld.se/historia/

Wikipedia:

Bildkällor

Samtliga bilder från Wikimedia Commons.

Åter till registret för Sveriges landskap och län