Åtgärder

Sommarjobb

Från Skolbok

Många barn och ungdomar vill gärna ha sommarjobb, men de lagar som reglerar att man inte får hantera pengar under 18 år, maskiner under 16 år eller tunga arbetsuppgifter eller arbeta på udda arbetstider under 15 års ålder gör att det är svårt att komma på lämpliga sommarjobb om man inte blir anställd i någon firma.


När kan man börja sommarjobba?

Lagen säger att du som fyllt 13 men ännu inte fyllt 15 får jobba max sju timmar per dag och högst 35 timmar i veckan. Din arbetsdag får inte börja före klockan 06.00 och du får inte jobba efter klockan 20.00 på kvällen. Dessutom ska du vara arbetsfri minst 14 timmar per dygn och du är berättigad till minst 36 timmars sammanhängande ledighet varje vecka.

Är du 12 år eller under är det olagligt att anställa dig som sommarjobbare på ett företag, men du kan fortfarande göra saker själv, om bara dina föräldrar tillåter det. Utifrån ett "entreprenöriellt tankesätt" finns följande exempel på sommarjobb som även rätt unga elever kan utföra eftersom inget av exemplen bygger på en anställning på ett företag.


Jordgubbsplockning

strawberries.jpg

Man har självplock på många odlingar av jordgubbar och andra grönsaker. Priset är förhållandevis lågt då du står för plockningen. Om man är två-tre personer kan man både plocka och sälja samtidigt. Det som måste till är ett bra ställe att stå med bären och någon form av tranport mellan jordgubbslanden och försäljningsstället.


Tunnbrödsbakning

pfi_11404_3.jpg

Sätt upp ett stånd där turister går för att shoppa, dvs. helst nära en butik som redan säljer bröd. Det finns än idag bakstugor som ägs gemensamt. Försök hyra/låna en sådan då det krävs en stor bakugn, annars kan du få problem. Det är svårt att baka stora tunnbröd i en vanlig spis. Om två personer bakar kan en sälja. Nybakt, varmt tunnbröd är riktigt lukrativt och eftertraktat, och det enda som behövs är vetemjöl, salt och vatten. Även här behövs en transportör mellan bakningsplats och försäljningsställe.


Gräsklippning, trädgårdsmästeri

boy-mowing-lawn.jpg

Många som åker bort vill ha gräsmattorna klippta. Bäst är om du har en egen gräsklippare då kunderna slipper ha sin egen stående utomhus hela semestern. Enklast är att cykla runt/åka moped och lägga i reklamlappar om detta i villaägarnas postlådor redan i maj så man kan ringa i god tid före semestern. Erbjud gärna andra trädgårdstjänster (vattning, ogräsrensning osv.)


Hunddagis/akvariematning o. dyl.

dessan-hundvalp-1249680415.jpg

Många personer har någon form av husdjur de inte vill avliva bara för att de åker på semester. Erbjud dig att ta hand om dem för en rimlig summa pengar. Bäst är om du åker runt hem till djurägarna, annars kan ditt eget hem snabbt bli ett zoo.


Barnpassning

multitask_babysitter.jpg

Om det är folk som känner dig sedan tidigare, eller vet vem du är, finns chansen att de kan låta dig ta hand om deras små telningar mot betalning. Undvik att göra detta åt okända främlingar för om det händer något med barnet kan du råka riktigt illa ut med höga skadeståndskrav o. dyl. på dig.


Hästrunda

pony-cart-2.jpg

Om du har häst och vagn kan du stå vid torget och ta betalt för en liten enkel rundtur. Alternativt om du har en ponny kan du leda runt kreaturet med en betalande ryttare i en slinga där det inte är alltför mycket trafik. Mycket populärt bland småflickor, men kräver att du har egen häst sedan tidigare.


Cykeluthyrning

image.php?type=articles&img=12021_when-visiting-murcia-on-holiday-why-not-rent-a-bike-from-murcia-bike-hire_1_large.jpg

Låna 10 cyklar av släkt och vänner och sätt upp ett stånd där du hyr ut cyklar samt har kartor över lämpliga cykelleder. Detta kan ge bra vinst då det inte kostar någonting alls att ha. Var beredd på att ha någon som i nödfall kan plocka upp turisterna med bil vid t.ex. en punktering.


Strandtavlor

strandtavla1.GIF

Ta sådant som är typiskt för kommunen, limma upp skrotet på en fin brädbit som endera flutit i land eller färgats av väder och vind på annat sätt och gör enkla skyltar du kan sälja till turisterna. Ta gärna upp beställningar av dem. Glöm inte att ta betalt i förskott.


Glass/dricka försäljning

girl_selling_ice_cream.gif

Många vill köpa glass/dricka på stranden och om du har tillgång till en stor, bärbar kylväska är det inte svårt att sälja glassar och drickor för dubbla ditt inköpspris. Detta brukar dock konkurrera med lokala kiosker vid större stränder och kioskägare är inte alltid så snälla. Du behöver dessutom ha en bil med elektronisk kylning av väskor för att inte allt skall bli varmt och förstört efter några timmar. Sälj ingenting som kan ge magsjuka.


Souvenirer

611.jpg

Köp in dig på halvfabrikat av kapsylöppnare, vinkorkskruvar o dyl., hitta saker på stränderna man lätt kan skruva fast allt i och bränn/skriv byns namn på handtagen. I värsta fall kan du köpa smörknivar på IKEA, bränn in namnet på dem och sälj dem för dubbla priset. Alla turister kan tänkas köpa en souvenir om de har någon nytta av den och som inte är alltför dyr.


Paraplyer

bild-267_104327271.jpg

Det regnar ibland. Köp in ett förråd billiga paraplyer och åk iväg till någon större ort när du ser att det skall bli ösregn någon dag. Skall det ske ett större evenemang som en rockkonsert eller liknande har du en given kundkrets om regnet kommer. Folk har en tendens att betala väldigt mycket för att inte bli blöta. Ett alternativ kan vara engångsregnkappor som kan köpas in för en tia styck en solig dag men kan säljas för det femdubbla när det börjar regna.


Historieguide

tanumristning.jpg

Läs in dig på någon speciell plats med mycket historia och var till förfogande på denna plats om någon vill hyra dina kunskaper en timme. Mycket populärt bland pensionärer, men var inte för dyr.


Biltvätt

3587841421_bb154ff8e2.jpg

På många platser finns det självtvätt av bilar. Stå bredvid tvätten och erbjud er att tvätta bilen åt bilägarna för en lämplig summa pengar. Ha gärna vax, däcksvärta och liknande framme som ni kan erbjuda för en extra slant.


Badleksaker

030_159934260.jpg

Man kan köpa billiga badleksaker i många städer. Köp in dig på färgglada saker ungar kan falla för, vattenpistoler och uppblåsbara baddjur är ett hett tips. Sitt vid stranden och sälj dem för dubbla priset. Vifta gärna med dem varje gång det går förbi en unge.


Krabbspön på Västkusten

5625.jpg

Försök hitta billiga eller gör själv. Alla ungar som kommer till Västkusten från andra platser vill pröva att fiska krabba. Om du är vid någon större strand kan du sälja en hel del, bäst är dock de riktiga turistmagneterna som Smögen och Lysekil. Om du inte bor vid havet kan det finnas annat lokalt. (pimpelspön på vintern, håvar att fånga fisk från bryggor med, fjärilshåvar osv.)


Nagelslöjd

Violas-European-Esthetics-Studio2_grid_6.jpg

Rengör folks tånaglar, klipp dem och fixa till dem. Var gärna konstnärlig när det gäller nagellack för kvinnor. Speciellt män sköter inte sina fötter så bra och det märks aldrig så bra som vid en dag på stranden. Kvinnor gillar att bli ompysslade för en billig slant. Det krävs en rätt stor strand för att det skall gå runt.


Smyckestillverkning

invigning6785_b.jpg

Köp in dig på sytråd, kristaller och glaspärlor och tillverka halsband, broscher och örhängen. Kvinnor köper gärna smycken som ingen annan har, även om de ser fula och billiga ut.