Åtgärder

Srebrenica 1995

Från Skolbok

Map_of_Bosnia_and_Hercegovina_showing_Srebrenica.png

Srebrenica på karta över Bosnien

Under nästan tre år var FN basen Potocari utanför staden Srebrenica i Bosnien en skyddad zon. FN hade lovat att de flyktingar som kom till basen också var beskyddade av FN som hade 600 nederländska FN-soldater på plats. Det gjorde att många muslimska bosnier flydde från de kristna bosnien-serbiska rövarbanden som dödade och plundrade överalllt i Bosnien. Bosnien-serberna ville döda alla bosnien-muslimer så att Bosnien skulle bli ett helt kristet land. När man dödar alla av en sorts människor i ett land kallas det för "etnisk rensning".


I juli 1995 kom en ny order från FN, alla muslimer skulle skickas ut ur Potocari till de väntande bosnien-serbiska styrkorna utanför Srebrenica. Den som var ledare för de bosnien-serbiska styrkorna hette Ratko Mladic och han blev åtalad år 2011 för brott mot mänskligheten efter det hemska han gjorde i Srebrenica.

Evstafiev-mladic-sarajevo1993w.jpg

Ratko Mladic till vänster, bild från sarajevo 1993


Massgravar från Srebrenica grävs upp efter kriget så att offren kan identifieras

Kvinnor och barn fick åka buss ut ur Potocari och tilläts köra iväg till en annan säker zon. Män och äldre pojkar däremot fördes ut ur Potocari av de angripande bosnien-serberna. De togs till olika avskilda platser runt Srebrenica där de systematiskt avrättades och grävdes ner i massgravar. Enligt myndigheternas listor dödades totalt 8372 bosnien-muslimer under de tre dagar som massakern pågick. Deras enda brott var att de råkade vara muslimer.


FN fick ta emot hård kritik efteråt, eftersom de FN-soldater som fanns på plats i Potocari och Srebrenica inte gjorde någonting alls för att skydda de bosnien-muslimer som kommit till dem efter det att FN lovat att ge flyktingarna beskydd.


Den 11:e juli har utsetts som åminnelsedag efter massakern i Srebrenica 1995.


Engelsk otextad kort dokumentär om Srebrenica


Källor:

GP torsdag 12/7 2012

Bilder från Wikimedia commons


Tillbaka till indexsidan för krigen i Jugoslavien: Slutet på Jugoslavien, skolbok