Åtgärder

Vikingarnas gudavärld

Från Skolbok

Hur blev gudarnas fader Oden till?

Enligt vikingarnas legender börjar allt med två världar. En täckt av is som heter Niflhem och en fylld av eld som heter muspelhem. Mellan världarna finns en klyfta som heter Ginnungagap. Surt, en eldjätte med ett brinnande svärd, vaktar vid Ginnungagap så att inget skall kunna smita in till Muspelhem.

Gnistor från Muspelhem landar på den sida av Niflhem som ligger närmast. Snön och isen smälter och ur isen smälter jätten Ymer fram. När Ymer sover börjar han svettas och då växer en man och en kvinna under hans vänstra arm. En ättling till de barn de får heter Bergelme. Ur isen töar även kon Ödhumla fram. Det är mjölken ur hennes spenar som Ymer lever av. Själv slickar Ödhumla rimfrosten av stenarna. En dag sticker håret på ett huvud fram när Ödhumla slickar på stenen. Dagen efter slickar hon mer och ett huvud kommer fram. Dagen efter det slickar Ödhumla fram hela varelsen, som är jätten Bure. Bure får en son som heter Burr som gifter sig med jättinnan Böltorn. Tillsamans får de tre söner; Oden, Vile och Ve.


Hur skapades himlen och jorden?

Ymer dödas av Oden och hans två bröder genom att de kastar honom i Ginnungagap. Av Ymers kropp skapas vår värld. Hans kött blir jorden. Blodet blir sjöarna. Benknotorna blir bergen, tänderna blir stenarna. Slutligen blir huvudskålen, som hålls upp av fyra dvärgar, himlavalvet ovanför oss.


Källor

http://runeberg.org/ovnordmyt/