Åtgärder

Ädelstenar

Från Skolbok

De flesta ädelstenar skapas på ungefär samma sätt. Det bildas bubblor av gaser i lavan under ett vulkanutbrott. När lavan kallnar pyser gasen ut och ett hålrum bildas inne i stenen. Värme, vatten och högt tryck gör att olika mineraler i lavan lakas ur och koncentreras inne i hålrummen. Kristaller bildas. I omvandlade bergarter sker ungefär samma sak fast i hålrum som bildas när olika bergarter pressas samman. Sedan beror det på den omkringliggande berggrundens kemiska sammansättning vilka ämnen som bildar kristallerna.

akvamarin

Akvamarin av ädelstenskvalitet från Namibia

Beryll är ett mineral som är grunden för t.ex. smaragder (gröna) eller akvamariner (blågröna). Beryll finns i Sverige men man har aldrig hittat genomskinlig beryll som går att använda till ädelstenar.


Safir

Safir av ädelstenskvalitet, Madagaskar

Korund är det mineral rubiner (röda) och safirer (blå) kommer ur. Man har hittat korund i Sverige, men aldrig någon genomskinlig av ädelstenskvalitet.


Topas

Topas av ädelstenskvalitet, Pakistan

Topas är en vacker sten, oftast blå eller grön. Topaser är de enda "riktiga" ädelstenarna man hittat i Sverige, och bara helt ofärgade. De hittade man i byn Kråkemåla i Småland.


Granat

Granat av ädelstenskvalitet, Pakistan

Granat är en röd-lila halvädelsten som inte blir större än en kikärta. Granater är vanliga i Sverige, men man har bara hittat granater av ädelstenskvalitet i byn Norra Nordsjö i Ångermanland och byn Sjönevad i Halland.


Ametist

Lila kvarts, ametist, av ädelstenskvalitet, Turkiet

Kvarts som är genomskinlig som glas i olika färger: gul, rosa, grå, brun, lila och helt genomskinlig, har hittats på många platser i Sverige och är den enda halvädelsten man kan hitta själv utan att arbeta alltför mycket i sitt sökande.


Det finns några andra sätt ädelstenar kan bildas på.

Diamant

Gultonad rådiamant, oslipad. Zimbabwe

Diamant bildas genom att kolföreningar hamnat djupt under bergens rötter, så långt ner att bergen möter jordens glödande inre. Värme och extremt högt tryck omvandlar kolatomernas struktur. Sedan förs diamanterna upp till jordytan igen i speciella vulkaner som går djupare ner än vanliga vulkaner. De vulkanernas lava bildar en speciell bergart som heter kimberlit och därför har man störst chans att hitta diamanter om man hittar just den bergarten. Kimberlit finns i Sverige, även om man aldrig hittat diamanter av ädelstenskvalitet i Sverige.


Bärnsten

Bärnsten med insekter inuti

Bärnsten bildas genom att kåda från träd som växte på jorden för flera hundra miljoner år sedan har omvandlats till orange-gula stenar som kan vara helt genomskinliga. Ibland har insekter och växtdelar fastnat i kådan och de har då inkapslats i stenen. Merparten av all bärnsten är billig och ogenomskinlig, men det finns även bärnsten som är genomskinligt som glas. Det finns rätt mycket bärnsten i södra Sverige, längs Skånes och Blekinges stränder.


opal

Oslipad opal från Coober Pedy, Australien]]

Opal bildas av en blandning av kisel, som i kvarts, och vatten som kristalliseras till ädelstenar i hålrum djupt ner i marken. Ibland blir rester av organiskt material som ben omvandlat till opal när det ruttnar bort i marken och lämnar ett hålrum efter sig. Det gör opaler både mjuka och porösa. Lämnar man en opal nedsänkt i vatten löser den upp sig till grus inom något dygn. Eftersom opaler är så känsliga kan man inte gräva fram dem med maskiner och sprängämnen, utan de måste grävas fram för hand för att inte skadas. Man har aldrig hittat opaler i Sverige.Källor

Gemstones and their origin, Peter C Keller 1990 ISBN: 978 1 4684 6674 4

Physical Geography, Tom L. McKnight 6th ed. 1999, ISBN 0-13-950445-1

https://issuu.com/jesper.ohlsson/docs/t_s_2-13_emag_/59

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/%C3%A4delstenar


Bildkällor

Alla bilder är från Wikimedia.Åter till geografibokens register