Åtgärder

Korallblekning

Från Skolbok

5661183c210000c9005ac476.jpeg

93% av Stora barriärrevets norra del drabbades av blekning 2015, sedan blev det värre. Under perioden 2016-2019 har halva revet dött

Om inte vattentemperaturen sjunker, dör snart resten av revet.


Korallreven på jorden bleks och dör i så snabb takt att vi knappt hinner få larmrapporter innan de dött. Att korallreven bleks beror på att en alg, Zooxanthellae (zoo-zan-tell-a), som lever tillsammans med korallerna, dör eller flyr från miljön. Zooxanthellae tillgodoser upp till 95 % av korallernas energibehov. Att algen flyr beror på tre olika faktorer som samtliga går att koppla ihop med växthuseffekten.

  • Havens temperatur höjs
  • Havsnivån höjs så att korallerna hamnar på större djup
  • PH värdet i haven sjunker när de drar till sig koldioxid


Var hittar man koraller?

Koraller hittar man i alla salta hav. Det finns koraller på bottnarna längs svenska västkusten. Däremot finns korallrev i princip bara i varma vatten eftersom de koraller som trivs ihop och bygger kolonier tillsammans trivs bäst i varmt vatten:

coral05a_480.jpg

Koraller växer långsamt. 0.3-2 cm per år för massiva koraller. 10 cm per år för de som grenar ut sig. Det innebär att jordens äldsta korallrev är närmare 30 000 000 år gamla och att det tar minst 10 000 år att bilda ett rev.

great-barrier-reef.jpg

Stora barriärrevet öster om Australien, jordens största korallrev


Förklara Zooxanthellae-algens betydelse bättre

Zooxanthellae-algerna lever på, eller i själva korallen, som skyddar algen. Genom fotosyntesen bildar algen glykos, glycerol och aminosyror som restprodukter som korallen i sin tur lever på. De bruna fläckarna på koralldjuret på bilden är Zooxanthellae-alger. Algerna finns i många färger och är huvudorsaken till de otroliga färgerna man kan se i ett korallrev.

När de dör eller flyr bleknar korallen av näringsbrist. Att koraller bleks är inte samma sak som att de dör, men oftast är det slutresultatet. Efter de blekts svälter de ihjäl inom 3-4 veckor utan Zooxanthellae-alger, om inte något drastiskt görs inom den tiden för att ändra miljön kring korallerna. När korallen väl dött täcks den snabbt med alger som annars skulle ha ätits upp.


Zooxanthellae-alger


Varför är korallreven viktiga?

reef.jpg


Korallreven täcker mindre än en procent av havsbotten, men ingen annanstans är artrikedomen så stor. Det finns över 4000 fiskarter och mer än 800 revbyggande korallsorter. Ibland kallar man korallreven för havens regnskogar eftersom man kan hitta så väldigt många arter på så liten yta. Orsaken är att många fiskar får skydd från rovfiskar i korallrevens kantiga branter. Dör korallerna så dör fiskarnas skydd och de skulle flytta, om de kunde. Nu är det så illa att många fiskar lever i symbios med korallreven och kan inte överleva på en annan plats. De fiskarna dör när korallreven dör.


Kantrev, barriärrev och atoller

I varma hav, som Stilla havet, finns det önationer som bara består av korallöar, som Tuvalu och Kiribati. Koraller som växer i kanten av vulkaner fortsätter att växa även när vulkanen nöts ner, och en ringformad ö bildas, en atoll, med en lagun i mitten. Utan korallerna skulle inte öarna finnas heller.

xsecreef3.jpg

1: kantrev, korallrev längs öns stränder

2: ett barriärrev runt vulkanön, bildar en lagun

3: en ringformad ö, en atoll, med en lagun i hela insidan


Nikumaroro atollen där man tror Amelia Earhart störtade, Första kvinnan att försöka flyga jorden runt. https://goo.gl/maps/8w5TcfUUBbUreBiy5


Är korallreven värdefulla?

article-1360116-00F1CE34000004B0-729_472x304.jpg


Ett oskadat korallrev är värdefullt. Turister tycker om att dyka på korallreven med sitt överflöd av vackra fiskar. Det skapar i sin tur arbetstillfällen för båtfirmor, dykfirmor, hotell, restauranger osv. runt reven. Rikedomen av fisk är en annan viktig del. I den fattiga delen av världen beräknar man att 25% av all fisk som fångas kommer från korallreven.

Korallreven fungerar också som skydd för stormvågor. De skyddar hamnar och stränder med våtmarker.

En halv miljard människor på jorden har någon form av förtjänst från en verksamhet vid korallreven.


Varför är havsdjupet viktigt?

korallrev-kosterhavet.jpg

Korallrev i Kosterhavet, Sverige

Koraller är polyper med kalkskal som vuxit fast på underlaget. De kan inte flytta på sig. Om havsnivån sjunker kommer korallen för nära ytan och skadas av UV-strålningen från solen. Om havsnivån höjs kommer den för långt ner under ytan. Då blir det för mörkt och korallen dör. När temperaturen ökar i atmosfären pga. växthuseffekten smälter mer och er av inlandsisarna bort och havsnivån höjs.


Varför är havets PH-halt viktig?

AYool_GLODAP_aCO2_512.jpg

Karta över CO2 nivåerna i världshaven


När PH-halten sjunker i haven påverkar det korallens kalkskelett. Det surare vattnet fräter på kalken i skalet. Korallen kan inte fly, eftersom den är fastvuxen, och dör. När koldioxidhalten ökar i atmosfären pga. våra utsläpp drar haven åt sig allt mer koldioxid där allt mer omvandlas till kolsyra som sänker PH-halten i havsvattnet.


Varför är havets temperatur viktig?

Koraller är väldigt känsliga för temperaturförändringar. bara någon grads skillnad stressar Zooxanthellae-algerna så att de lättare flyr från sin värd, eller dör. Växthuseffekten ökar temperaturen i luften som i sin tur ökar temperaturen i havet.

edit-map-01.jpg

Temperaturskador på koraller


Vad finns det mer för hot mot korallreven?

2687438403_01c6a8dc78.jpg 640px-Cryptic_juveniles.JPG

Korallrev, som byggstenar och korallätande sjöstjärnor - de ser ut som mörka kottar på stenen


Om korallerna täcks med alger och lera, som de gör efter svåra stormar, kan de också dö om inte strömmar och vågor tvättar ren dem i tid. Växthuseffekten gör att det blir fler och värre stormar.

Mänskliga utsläpp av olja eller miljögifter över reven kan döda dem.

Om salthalten minskar dör korallerna. Växthuseffekten gör att isarna på land smälter och salthalten minskar. Mer regn minskar också salthalten i grunda hav med korallrev.

Om skadedjuren blir för många kan rev dödas. Om man t.ex. fiskar bort alla stora fiskar som lever på havssniglar eller sjöstjärnor finns inget som stoppar dem att äta upp koralldjuren.

Fisk från korallreven är populära som akvariefiskar och fattiga människor bedriver rent rovfiske mot revens invånare för att förse akvarieindustrin med fiskar. Ofta förgiftar man reven med cyanid. Ett kraftigt gift som kväver de fiskar, koraller och liknande som inte tas undan till syrerikt vatten av dykaren som fångar dem.

Slutligen så är korallrev ofta det enda byggmaterialet på korallöar i Stilla havet. Folk spränger bort bitar av reven med dynamit för att använda som byggmaterial till hus o. dyl. Reven förstörs och fiskarna dör av sprängladdningarnas tryckvågor.Dynamitfiske på reven ger samma effekt på fisken. Den fisk som blir medvetslös flyter upp till ytan, de som dör sjunker. Det är mycket mer fisk som dör än som blir medvetslösa.

mets_na_0802_pg2_kkmdetect_niklasalbakri_1.JPG cyanide.JPG

Dynamitfiske och fiskare som förgiftar fisk med cyanid


ocellaris-clownfish.jpg

Clownfisk, utrotades i princip efter filmen "Hitta Nemo"


Ur Jens Liljestrands krönika 20180113 i Expressen

Vi kommer till en motorbåt som tar oss långt ut i havet, skimrande vågor under ändlös blå himmel. Vi kastar ankar. Vi dyker ner med våra simfötter och cyklop och undervattenskameror och möter stim av fiskar och en grågrön, gråblå, gråvit gröt av stenar och alger som en gång var ett levande korallrev.

Först på kvällen, i den långa bilresan hem, säger elvaåringen det alla tänker. Hon säger det tyst, lugnt, ett enkelt konstaterande.

”Det var inga färger. På alla filmer ser det så fint ut med alla färger. Men jag vet ju att såna koraller bara är på film. Det är aldrig så på riktigt.”

Jag säger till min dotter att korallerna visst var fina en gång, jag såg dem själv när jag var pojke. Det såg ut som i "Hitta Nemo", färgerna var så starka att det stack i ögonen, det var en sagovärld. Men den är borta nu.

Jag vet inte hur jag ska trösta henne.

Det får bli hon som tröstar mig.


Källor

https://www.theguardian.com/environment/2016/dec/09/great-barrier-reef-not-likely-to-survive-if-warming-trend-continues-says-report?utm_term=0_29c928ffb5-08fd4e986a-327786693&utm_content=buffer9d727&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2016/04/20/and-then-we-wept-scientists-say-93-percent-of-the-great-barrier-reef-now-bleached/?utm_term=.855616541594&wpisrc=nl_az_most

http://ocean.si.edu/slideshow/zooxanthellae-and-coral-bleaching

http://oceanservice.noaa.gov/education/kits/corals/coral02_zooxanthellae.html

http://oceanservice.noaa.gov/education/kits/corals/coral04_reefs.html

http://oceanservice.noaa.gov/education/kits/corals/coral07_importance.html

http://oceanservice.noaa.gov/education/kits/corals/coral08_naturalthreats.html

http://oceanservice.noaa.gov/education/kits/corals/coral09_humanthreats.html

Jens Liljestrands krönika: https://www.expressen.se/kultur/jens-liljestrand/jag-ar-trott-pa-att-visa-mitt-barn-en-doende-varld/


Bildkällor

Korallrev: matrixworldhr.files.wordpress.com/2016/04/5661183c210000c9005ac476.jpeg

korallrevskarta: oceanservice.noaa.gov/education/kits/corals/media/coral05a_480.jpg

Bild, stora barriärrevet: newsd.in/wp-content/uploads/2016/10/great-barrier-reef.jpg

Zooxanthellae-alger: ocean.si.edu/sites/default/files/styles/blog_photo/public/photos/4.01_R01_G02-full_1.jpg

Rev: www.geneticliteracyproject.org/wp-content/uploads/2016/03/reef.jpg

Atoll bildas: www.marinebio.net/marinescience/04benthon/crimg/xsecreef3.jpg

Nikumaroro atolllen images.foodworldnews.com/data/images/full/7940/nikumaroro-png.png

Dykare på rev: i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/02/24/article-1360116-00F1CE34000004B0-729_472x304.jpg

Korallrev kosterhavet: www.pakryss.se/wp-content/uploads/korallrev-kosterhavet.jpg

PH haven karta: www.chemistryland.com/CHM130S/LabHelp/Experiment12/AYool_GLODAP_aCO2_512.jpg

Temperaturskador: www.gci.uq.edu.au/filething/get/8360/edit-map-01.jpg

Byggsten av korall: c2.staticflickr.com/4/3122/2687438403_01c6a8dc78.jpg

Sjöstjärnor: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/Cryptic_juveniles.JPG/640px-Cryptic_juveniles.JPG

Dynamitfiske: www.shotspotter.com/system/content-uploads/mets_na_0802_pg2_kkmdetect_niklasalbakri_1.JPG

Cyanidfiske: video.naturefootage.com/fsstils/199044/6.jpg

Clownfisk: www.ocellarisclownfish.com/images/ocellaris-clownfish.jpg


Åter till geografibokens register