Åtgärder

Mediekunskap - svenska protestsånger

Från Skolbok

gr8.jpg

Protesterande kvinnor

Massmedia är ett effektivt sätt att sprida olika budskap till allmänheten. Reklamfilm används för att påverka oss att köpa något vi egentligen inte behöver. Olika former av politisk propaganda i tidningar och TV försöker få oss att ändra åsikt om saker och ting vi redan bestämt oss för osv.

Att använda musik och sång för att förstärka budskapet har gjorts under lång tid i olika sammanhang. Musik får många människor att falla in i samma rytm. Sång skapar en gemensamhetskänsla. Detta var känt i kyrkorna i södra USA och ute på fälten där de fattiga arbetarna slet under solen. Det var ett naturligt steg att ta med den kunskapen till protestmöten, och sedan till skivbolagen.

Se dig om i samhället och tänk efter: när vill man påverka dig? När använder man lättsjungna jinglar? Just nu lever vi i en period i historien där få svenska protestlåtar skrivs, men så har det inte alltid varit. Sveriges moderna historia är full av protestsånger och proggmusik. Och vad är det?

Under slutet av 60-talet kom en musikinriktning som kallas Progg med rötterna i hippierörelsens protestsånger. Namnet skiftar. Proggen kallas ibland för musikrörelsen, den svenska musikrörelsen eller den progressiva musikrörelsen. Enklast är att prata om proggmusiken, det är samma sak.

Proggen är unik för Sverige, den finns inte i något annat land. Den uppstod under 1960-talet men det var under 1970-talet som proggen i Sverige växte till en egen rörelse.

Speciellt för proggen är:

  • En korsning mellan rockmusik och folkmusik
  • Musiken var den sorts musik som de stora skivbolagen inte var intresserade av
  • Den sjöngs av arbetarklassband som kritiserade överklass och orättvisor i sina texter

Billie Holiday Strange fruit


Nina Simone tolkar en tidig protestsång mot lynchningar av svarta i södra USA.


1960-talet

Bob Dylan: Blowin' in the Wind


Ett sätt att använda sig av massmedia för att föra ut ett budskap växte fram under 1960-talet. Ungefär samtidigt som rockmusiken växte sig stark i USA växte sig också medborgarrättsrörelsen stark. Svarta amerikaner började kämpa för att få samma rättigheter som vita amerikaner. De ville ha en möjlighet att t.ex. få välja buss att åka i, skola att placera barnen i och de ville ha rösträtt. En viktig del i medborgarrättsrörelsen blev olika sånger, som i sin tur hade rötterna i bluesen och soulmusiken från den svarta södern. En av de mer kända sångarna är Bob Dylan som fick nobelpriset i litteratur 2016.

Vietnamkriget

Saigon-Execution-Murder-of-a-Vietcong-by-Saigon-Police-Chief-1968-small.jpg

Saigons polischef skjuter en fånge framför filmkamerorna


Den första riktigt stora proteströrelsen med protestsånger i Sverige rörde Vietnamkriget. USA hade gått in i ett fattigt land och med en stormakts krigsmaskineri gjorde USA allt för att besegra de fattiga, outbildade soldaterna de mötte. I hela världen, även Sverige, växte sig protesterna allt starkare mot USA:s sätt. Inte blev det bättre av att olika krigsscener släpptes helt ocensurerade till allmänheten och många äldre människor kommer ihåg hur polischefen i Saigon sköt en fånge i huvudet i direktsändning.

Protestmarscherna var många i Sverige och även om en hel del utländska protestsånger sjöngs, växte det även fram svenska sånger som protesterade mot USA:s inblandning i kriget ur ett svenskt perspektiv.


Fria Proteatern: Balladen om Rune Henry Johansson1970-talet

Sveriges ekonomi var som bäst under 50-60 talen. Från 1970-talet och framåt började det gå allt sämre. Det syns även på de protestsånger som skrivs. Detta är de svenska protestsångernas och proggmusikens guldålder. Aldrig tidigare hade det skrivits så många sånger och inte heller skulle det ske igen. Det var protester mot arbetsförhållanden, Klassamhället och att fackligt arbete hindrades på arbetsplatserna. Eftersom det vanligtvis var vänstermänniskor som arbetade och högermänniskor som ägde företagen var det fullt naturligt att människor ur arbetarklassen beskrev sin vardag i sångerna. De rika högermänniskorna hade ingenting att klaga på och därför skrev de inga protestsånger.


Nationalteatern: Barn av vår tid och Hanna från ArlövEbba Grön: Staten och kapitalet och Mamma pappa barnSpanien och fascisterna

200px-Franco0001.PNG

Francsisco Franco


Under 1970-talet styrdes Spanien av en fascistisk diktator som hette Franco, samtidigt som landet blev ett populärt land att semestra i för svenskarna.

Detta var något som upprörde många och flera protestsånger skrevs som reaktion på detta.

Björn Afzelius: JuanitaKvinnorörelsen

Under 1970-talet började kampen för kvinnornas jämlikhet på arbetsmarknaden på allvar. Visserligen hade kvinnorna fått rösträtt redan 1921 i Sverige, men det var inte samma sak som jämlikhet. I samband med att preventivmedel kunde köpas på apoteken och att daghem byggdes i alla större städer fick kvinnorna en möjlighet att komma ut i arbetslivet som de aldrig tidigare haft i Sverige. Rop som Lika lön för lika arbete skallade i protestmarscher i de större städerna, men det ledde inte till några större förändringar. Det fanns en hel del människor som inte tyckte att det var bra när kvinnor försökte få samma rättigheter som män, och som gjorde vad de kunde för att hindra "flykten från diskbänken". Som motreaktion skrevs olika sånger om kvinnlig frigörelse.

Röda Bönor: Vi måste höja våra röster


1980-talet

Noice: Ett bedårande barn av sin tidUnder 1980-talet kom en ny period av flärd i Sverige, men den bekostades med lånade pengar och vid årtiondets slut rasade börsen och skickade in Sverige i sin värsta lågkonjunktur någonsin. Men det var det ingen som funderade på under 80-talet. Det fanns inte så väldigt mycket att protestera över. Svenska folket hade det rätt bra. Så var det inte i andra länder och i England växte sig t.ex. punkrocken stark. En musikform som användes för att protestera mot de rikas utsugning av de fattiga i samhället. Influenser från punkrocken kom också till Sverige. Det blev något som främst drog till sig ungdomar och en handfull punkband skrev om hur det var att vara ung i Sverige och hur man kände sig utanför om man klädde sig som punkare, eller synthpopare, eller någon annan ungdomsströmning som blev populär under perioden.

1990-talet

A_Woman_Hitting_a_Neo-Nazi_With_Her_Handbag.jpg

Skinhead misshandlas av en gammal polsk kvinna


Lågkonjunkturen drabbade Sverige hårt samtidigt som kriget i det forna Jugoslavien skapade flyktingströmmar av en storlek som inte setts i Sverige sedan finländarna, främst barnen, flydde hit under finska vinterkriget. Arbetslösheten var rekordhög. Sämre tider gav en uppsving av antalet protestsånger, både från höger- och från vänstersidan av politiken. En motreaktion mot punken var olika skinheads som skapade nationalistiska band som sjöng protestsånger om att vi måste rensa upp i Sverige och göra det helsvenskt igen. En strömning som kallades Vit makt musik blev stor i Sverige med det mest kända bandet Ultima Thule som gick i spetsen sjungandes nationalistiska sånger med kopplingar till Sveriges storhetstid. Fascistiska och nazistiska grupper marscherade på gatorna och många musiker på vänsterkanten skrev sånger om att vi måste akta oss för att inte det som hände på 1930-talet i Tyskland, när Hitler tog makten, skulle kunna hända igen här hos oss.


Ultima Thule: Folkhem (vit makt musik)Charta 77: Ensam kvar


Björn Afzelius: Svarta gängetRap-musiken

Under 1990-talet blev rap-musiken, där man talar till musik, allt populärare bland de fattiga i USA. Den tog sig över till Sverige och blev med tiden framförallt ett sätt för invandrarungdomar i storstädernas förorter att protestera mot orättvisor de upplevde ii det svenska samhället.

Timbuktu: Ett brev


Sången skrevs när Göran Persson (S) var svensk statsminister


2000-2010

År 2001 kördes flygplan in i olika byggnader i USA och det blev startskottet för "kriget mot terrorismen" som vi fortfarande befinner oss i. Det har inte blivit något startskott för protestsånger. Vi har inte heller drabbats särskilt hårt. Man kan se på den här perioden som en tid av lugn. Arbetslösheten sjönk, folk fick det bättre, allt var som vanligt. Fram till den arabiska våren 2009. Det enda som skapade någon större mängd protestsånger var göteborgskravallerna.


Göteborgskravallerna juni 2001

Världens ledare kom på möte i Göteborg. För första gången fick Sverige besök av en amerikansk president. Detta blev också startskottet för en mängd protestaktioner i Göteborg med allt från sittstrejker och fredliga demonstrationer till regelrätta attacker mot polisen av stenkastande ungdomar som slog sönder skyltfönstren på Avenyn, Göteborgs huvudgata, och eldade upp möblerna utanför McDonalds.

Polisen slog tillbaka. Hundratals människor arresterades och frihetsberövades utan anledning. Skarp ammunition användes när poliserna sköt över huvudena på demonstranter. En demonstrant sköts ner bakifrån. Vid Schillerska gymnasiet tvingades ett flertal ungdomar ligga på mage på den blöta asfalten i timmar under vapenhot från polisen.

Trots alla dessa övergrepp av polisen blev inte en enda polis dömd i domstolen efteråt. Ingen enskild polis och inte heller någon i polisledningen. Alla frikändes. Detta gav upphov till ett flertal protestsånger.


SD

FOTO_EXPO-400x225.jpg akesson-vartalet-2017.jpg

Under 2000-talet har ett nytt parti med rötterna i nazismen visat sig i svensk politik. Sverigedemokraterna (SD) har i val efter val fått fler och fler röster och vuxit till det tredje största partiet i riksdagen.

Att ha den typen av politiskt parti i riksdagen har gjort att äldre protestsånger skrivits om för att passa den nya situationen.

Precis som på 90-talet varnar sångerna för det som hände i Tyskland på 30-talet och att det som hände då kan hända igen.

Wiehe: Valet


Arabiska våren 2010 - 2019

2010 inleddes Den arabiska våren i Tunisien, en revolt som spred sig genom Nordafrika och Mellanöstern och som mynnade ut i inbördeskriget i Syrien. Vi i Sverige märkte av den genom ett ökat antal flyktingar. Det var först genom kriget i Syrien som flyktingströmmen år 2015 blev så stor att EU blev tvunget att ändra lagarna om gränskontroller för att mota undan flyktingströmmen ur Europa. Det har setts av många som omänskligt och en handfull sångtexter har skrivits i protest mot behandlingen av flyktingar som många gånger börjat sin resa mot tryggheten i Sverige på en ranglig båt i Medelhavet.


Wiehe och Calaisa: Dödens hav, samt Wiehe: Det här är ditt land


Sångtexter

Billie Holiday: Strange fruit (1939) - http://www.metrolyrics.com/strange-fruit-lyrics-billie-holiday.html Välj inte denna! Den är inte svensk.)

Bob Dylan: Blowin' in the Wind - http://www.lyricsfreak.com/b/bob+dylan/blowin+in+the+wind_20021159.html (Välj inte denna! Den är inte svensk.)

Fria Proteatern: Balladen om Rune Henry Johansson (text under Youtubeklippet, eller på diskussionssidan)

Nationalteatern: Barn av vår tid - http://lyrics.wikia.com/wiki/Nationalteatern:Barn_Av_V%C3%A5r_Tid

Nationalteatern: Hanna från Arlöv - https://www.musixmatch.com/lyrics/Nationalteatern/Hanna-fr%C3%A5n-Arl%C3%B6v

Ebba Grön: Staten och kapitalet - http://www.lyricsbox.com/ebba-gr%C3%B6n-staten-and-kapitalet-lyrics-4wk7ntt.html

Ebba Grön: Mamma pappa barn - http://lyrics.wikia.com/wiki/Ebba_Gr%C3%B6n:Mamma_Pappa_Barn

Björn Afzelius: Juanita - http://www.allthelyrics.com/lyrics/bjtcrn_afzelius/juanita-lyrics-101930.html

Röda Bönor: Vi måste höja våra röster - http://svala.bloggproffs.se/2009/03/28/aaa-tjejer/

Noice: Ett bedårande barn av sin tid - https://www.musixmatch.com/lyrics/Noice/Bed%C3%A5rande-Barn-Av-Sin-Tid

Ultima Thule: Folkhem - http://www.lyricsbox.com/ultima-thule-folkhem-lyrics-ptrndlx.html

Charta 77: Ensam kvar - http://www.allthelyrics.com/lyrics/charta_77/ensam_kvar-lyrics-116629.html

Björn Afzelius: Svarta gänget - http://lyrics.wikia.com/wiki/Bj%C3%B6rn_Afzelius:Svarta_G%C3%A4nget

Timbuktu: Ett brev - http://genius.com/Timbuktu-ett-brev-lyrics

Wiehe: Valet (av Afzelius) - http://www.allthelyrics.com/lyrics/bjtcrn_afzelius/valet-lyrics-101948.html

Wiehe och Calaisa: Dödens hav - https://marinaslivsrum.wordpress.com/2015/10/14/veckans-lat-dodens-hav-av-mikael-wiehe-och-calaisa/

Wiehe: Det här är ditt land - https://www.musixmatch.com/lyrics/Mikael-Wiehe/Det-h%C3%A4r-%C3%A4r-ditt-land