Åtgärder

Växthuseffekten i känsliga områden

Från Skolbok

Som du kan läsa om i avsnittet om Växthuseffekten uppstår problem på jorden när jordens medeltemperatur ökar. Förändringarna syns främst på de områden som är känsligast. Så vad är det då som händer?


Vad händer med polerna?

Förändring av Nordpolens is 1984-2017

Polernas isar krymper. Det sker enligt principen "två steg framåt och ett tillbaka". När polarisen smälter släpps mängder med nedkylt vatten ut i havet. Det i sin tur skapar en tillfällig nedkylning av havsvattnet så att avsmältningen minskar eller avstannar ett år, kanske två. Det kan till och med bli så att polarisarna tillfälligt växer. Men den ökningen är tillfällig. Om man jämför förändringen över en längre följd av år blir avsmältningen och minskningen av polarisarna tydlig.

De stora förlorarna är djur som är beroende av isen. Isbjörnar svälter och sälkutarna drunknar när isen de föds på smälter bort innan de blivit stora nog att klarar sig i havet. När nordpolens is smälter undan öppnas dessutom nya handelsvägar för fartyg med medföljande risker för nedsmutsning. Den krympande isen gör också att världens fiskeflottor kan fiska ut världens sista hav som förskonats från storskaligt fiske eftersom det varit så svårtillgängligt.

clip_image00210.jpg

Svältande isbjörn

Havsnivån påverkas inte av att isen smälter på Nordpolen. Däremot är det inte bra att inlandsisen på Grönland och Sydpolen smälter eftersom vattnet därifrån ger en direkt påverkan på havsytans nivå.


Vad händer med glaciärerna?

151021-news-glacier-park-melt-vin_ds1502001-172_final_640x360_548681795829.jpg

Krympande glaciär i USA

Glaciärerna smälter undan. Det händer överallt på jorden. När glaciärerna i Sverige smälter undan hittar man rester av skog som växte i fjällkedjan för tusentals år sedan. Något som visar att det inte varit så varmt som det är nu sedan slutet av istiden.

12 000 år gammal tallstubbe tittar fram

I Sverige har det ingen större effekt, mer än att Kebnekaise blir lägre, men det finns ställen där smältande glaciärer är en katastrof. Ett sådant är Himalaya. När Himalayas glaciärer smälter släpper de ifrån sig vatten som skapar två av världens mest vattenrika floder: Indus och Ganges. När glaciärerna smält bort finns för litet vatten för en flod och miljoner människor i främst Pakistan kommer att vara tvungna att fly. Men vilket land vill ta emot dem?

256px-Indus.A2002274.0610.1km.jpg

Indus syns som en grön orm genom Pakistans öknar


Vad händer med öknarna?

sahel-gidahatti.png

Sahelområdet, där öknen breder ut sig

Varm luft kan innehålla mer fukt än kall luft. Därför blir det mer regn på vissa ställen när temperaturen på jorden stiger, men det blir samtidigt torrare på andra.

En öken uppstår när det dunstar bort mer vatten (om det fanns) än vad som faller som regn. Principiellt skulle man kunna kalla havet utanför Nordafrika för en öken, fast vi vet att det är vått.

Det som händer i Afrika är att det stäppområde som heter Sahel drabbas oftare av torka. Det har redan tidigare varit känsligt. Det har funnits år när det inte fallit regn alls och då har folket i Sahelområdet svultit. När jordens temperatur går upp minskar samtidigt möjligheten till regn i Sahel. Saharaöknen breder ut sig när Sahelområdet långsamt omvandlas till öken.

Principen är likadan för alla heta öknar, även om det bara är Sahara som har ett område som heter Sahel.


Vad händer runt Ekvatorn?

Där det regnar blir det blötare. Flera av regnskogarna runt ekvatorn kommer att fortsätta att ha mycket regn, men inte alla. Regnskogsområden i Brasilien har redan drabbats av torka.

En hel del av den ökade energi som finns i atmosfären när temperaturen går upp omvandlas till oväder. Lågtryck med stormar bildas över Afrika, dras med Passadvindarna över Atlanten där de får kraft och energi från det varma ytvattnet. När de sedan når Karibiska havet förvandlas ovädren till Orkaner.

vWUw7kwRFX7BDHxFuE9yjJ-320-80.jpg

Orkanen Katrina drabbar New Orleans 2005


Det sker exakt så redan nu, men orkanerna kommer att bli fler, kraftigare och drabba Karibien och USA längre och längre in på hösten.

Samma sak kommer att ske över Stilla havet när tyfoner bildas som slutar sina dagar över Filippinerna och Kinesiska sjön.

Tyfon och Orkan är samma sak, men de har olika namn beroende på var i världen de bildas.


Film som visar hur en orkan bildas, på engelska
Källor

http://www.teknat.umu.se/pressinformation/nyhetsvisning/krympande-glaciarer-avslojar-gomda-skogar-och-ett-varmare-klimat-.cid15985


Bildkällor

Svältande isbjörn: wattsupwiththat.files.wordpress.com/2015/09/clip_image00210.jpg

Krympande glaciär USA: pmdvod.nationalgeographic.com/NG_Video/512/43/151021-news-glacier-park-melt-vin_ds1502001-172_final_640x360_548681795829.jpg

Tallstubbe: www.umu.se/contentassets/2c41f32f958640d9ba40c26514bd3992/2730_krsa.jpg

Indus: static.newworldencyclopedia.org/thumb/b/bb/Indus.A2002274.0610.1km.jpg/256px-Indus.A2002274.0610.1km.jpg

Karta Afrika Sahel: www.asuder.org.tr/wp-content/uploads/2016/07/sahel-gidahatti.png

Orkanen Katrina: cdn.mos.cms.futurecdn.net/vWUw7kwRFX7BDHxFuE9yjJ-320-80.jpg


Åter till geografibokens register