Åtgärder

Belarus roll i Rysslands krig mot Ukraina

Från Skolbok

Alexander Lukashenko, opening of Slavianski Bazar 2014.jpg

Alexander Lukashenko

Belarus, tidigare Vitryssland, är ett land som uppstod 1991 i samband med att Sovjetunionen bröt samman. År 1994, vid första fria valet, vann Alexander Lukashenko och det märkliga är att han suttit som president sedan dess.

Belarus kallas ibland för Europas sista diktatur, just därför att det är så uppenbart att de som har makten sitter där genom valfusk och genom att använda sig av en hemlig säkerhetspolis som brutalt slår ner och röjer undan all som klagar på Lukashenko.


Belarus geografi

Precis som både europeiska Ryssland och Ukraina ligger Belarus inom det nordeuropeiska slättlandet. Ett vidsträckt område utan större berg och som är så platt att floder rinner så långsamt att det är svårt att bygga kraftverk för att få fram elström. Detta trots att flera stora floder, som: Dnjepr, Berezina och Pripyat, rinner genom landet.

Stora delar är skogbevuxet och vid polska gränsen finns Europas största urskog med lövträd. Utöver det har Belarus också en hel del träsk och sankmarker. Det innebär att bara drygt 20% av landets yta är uppodlat.

Det mesta av landets industrier har inte uppdaterats sedan sovjettiden. De sprider mycket miljöfarligt avfall och det gör att det inte finns några utländska investerare som vill satsa pengar i landet.

Det enda som Belarus har överskott på är kaliumkarbonat, ett gödningsmedel som bryts i landet och som kallades pottaska förr. Det säljs inte bara till Ryssland och Ukraina utan även till olika EU-länder där Storbritannien är den främsta köparen.

Pottaska, eller kaliumkarbonat, brytbart mineral


Lukashenko före presidentvalet 1994

Före Lukashenko blev president var han chef för ett kollektivt jordbruk i Belarus. 1990 valdes han in i Belarus högsta råd, som riksdagen kallades under Sovjettiden, där han gjorde sig känd för att aktivt motarbeta alla former av mutor och korruption. 1993 anklagade han flera rådsmedlemmar för korruption och även den sittande premiärministern, som avgick efter anklagelserna. Dessa anklagelser visade sig vara falska, men Lukashenko tog över rollen som premiärminister tills det första valet hölls 1994, som han vann. Han var fortfarande populär.

Efter det har det skett sex val, och Lukashenko har alltid vunnit dem trots att hans popularitet stadigt dalat. Han är inte längre känd som en motståndare till mutor, tvärtom.


Belarus och Ryssland

Putin and Lukashenko in the Valaam Monastery (2019-07-17) 03.jpg

Putin och Lukashenko

Redan 1999 skrevs ett avtal mellan Ryssland och Belarus om en tvåstatslösning där de bägge länderna ska samarbeta som om de vore ett. Bland annat ska polis från ena landet kunna gå in i det andra landet för att göra utredningar.

Ryssland säljer naturgas och olja till Belarus till subventionerade priser. Det vill säga, priser som ligger under det egentliga värdet. Belarus förädlar i sin tur främst oljan till bensin, diesel och andra petroleumprodukter som kan säljas med vinst till Västeuropa. På det viset garanterar Ryssland att Belarus både har gas och bensin till sig själva och sina kraftverk samt att de får in pengar till landet genom exporten. För att hjälpa Belarus ännu mer har Ryssland lånat ut stora summor pengar till Belarus.


Att leva i Belarus?

Hur är det att leva i Belarus? Som tur är finns många klipp på Youtiube, Tiktok osv. Generellt är levnadsstandarden sämre än Sverige, men inte mycket. De har mobiler, Internet osv. precis som vi i Sverige. Länerna är mycket lägre, men priset för mat och hyra är också lägre.


Kravallerna 2020

Svjatlana Cichanouská, Praha, 7.6.2021.jpg

Sviatlana Tsikhanouskaya

Det var uppenbart för valobservatörer att 2020 års val var riggat. För första gången mötte Lukashenko en värdig politisk motståndare i Sviatlana Tsikhanouskaya, men trots att allt tydde på att hon skulle segra visade valresultatet att Lukashenko vunnit med god marginal.

Oroligheter bröt först ut i huvudstaden Minsk, men spred sig snabbt till andra städer. Folket krävde ett rättvist omval, men kraven uppfylldes aldrig. Istället slog den hemliga polisen till hårt mot alla som protesterade. Många av ledarna för motståndet tvingades fly från Belarus för att undkomma långa fängelsestraff, eller dödsstraff.

Збіты Стас Дзядоў.jpg

Belarusisk protestant


2021 års incident

Роман Протасевич.jpg

Ett passagerarplan på väg ovanför Belarus tvingades ner på ett belarusiskt flygfält av stridsflygplan efter påstådd kapning. Ombord fanns Roman Protasevich som varit motståndare till Lukashenko tidigare. Han tvingades ut till väntande poliser och fängslades. I Belarus riskerade han dödsstraff, men uppmärksamhet från världspressen gjorde att straffet bara blev 8.5 år i fängelse. Genom att militären tvingade ner planet kunde han dömas i Belarus, trots att han egentligen avr på väg till Aten från Vilnius.

Detta var början på omfattande sanktioner mot Belarus.


Invasionen av Ukraina 2022

Belarusiskt och ryskt stridsfordon, under övning före invasionen

Februari 2022 invaderades Ukraina av Ryssland. Före invasionen hade Ryssland en militärövning inne i Belarus tillsammans med militär från Belarus. När övningen var över stannade de ryska styrkorna kvar och i samband med Rysslands attack på Ukraina marscherade de ryska styrkorna in över den belarusiska gränsen i norr. Först några dagar senare meddelade Lukashenko att även Belarus var del i invasionen i samband med att även soldater från Belarus skickades in i striderna i norra Ukraina.


Källor

https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries/belarus/

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Lukashenko

Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia Commons utom:

Karta över Belarus: mapsof.net/uploads/static-maps/un_belarus.png

Pottaska: pixfeeds.com/images/48/502715/1280-911888712-potash-fertilizer.jpg

Stridsfordon jang.com.pk/assets/uploads/updates/2022-02-28/1055983_122935_updates.jpg


↩ Tillbaka till temasidan