Åtgärder

Användardiskussion

Ingemar

Från Skolbok

Låsa för oregistrerade redigeringar

Du vet om att du kan låsa Grundskoleboken så att man måste vara registrerad för att registrera, inte bara här utan generellt? Med tanke på att nästan alla inlägg som kommit från IP-adresser varit spam kanske det skulle vara läge att överväga detta. Doktor Deo 2 augusti 2011 kl. 22.12 (CEST)

Jag har varit på semester och upptäcker spamhögen nu. Du har rätt i sak, men samtidigt är en grundidé att man skall kunna bidra utan att vara registrerad användare.

20110803-Samtliga sidor är skrivskyddade så att man måste vara registrerad användare en tid för att kunna redigera sidorna, men anonyma kan fortfarande skapa sidor. Det ger en viss flexibilitet även om jag måste skapa klotterskyddet senare.

Tack för det enorma jobb du gjort med att motverka spam Doktor Deo. Drygt hälften av sidorna var vandaliserade och jag ser i loggarna hur du kämpat. Jag vet inte riktigt hur jag skall kunna tacka dig för det jobb du lagt ner.

Inriktningen på sidan

Jag ser att du skrivit en del texter där du angett att de lämpar sig för gymnasiet, så jag bara undrar om det innebär att det alltså inte bara är grundskoletexter du tänker dig att ha här? Ska jag tolka dina texter som är anpassade för gymnasiet som att det är ok att skriva texter även i andra ämnen riktade till specifika gymnasiekurser? Doktor Deo 27 oktober 2011 kl. 19.05 (CEST)

gymnasiet

Barn är inte stöpta i en enda form. Att lägga sig ett snäpp över grundskolan, motsvarande A/1 (gy11) - kurserna gör att man kan ge grundskoleelever något att bita i. Sedan kan man rent statistiskt se att det är samma barn, som under samma år, som läser VT år 9 och HT år 1 i gymnasiet. Att däremot hoppa högre upp än A/1 kurserna känns inte helt ok. Men å andra sidan är det i praktiken bara du och jag som skriver något här, så om du skriver för gymnasiet kan du väl skriva en tag överst:

Passar bäst för gymnasiet Biologi C

Eller något liknande så att en eventuell läsare ser vilken kategori av elever du riktar dig mot. Ingemar

Mer klotter

Hej Det har varit mer klotter, och en hel del är på nyskapade sidor där det inte finns någon tidigare klotterfri version att återställa till. Dessa sidor bör man radera helt, för om man bara tömmer dem ligger de fortfarande kvar som blålänkade sidor, och då kan folk tro att de redan är skrivna. Det är svårt at skriva nya texter om någon kommer hit och vill komplettera annars. Tacksam om du kan radera de sidorna. Doktor Deo 2 november 2011 kl. 22.22 (CET)

Jag har nu kollat upp IP-adresserna som ligger bakom klottret. Flera av dem är kända automatiska kommentarsfältsspammare, så det rör sig inte direkt om personer som kommer att tröttna. Du får nog låsa sidan igen för oinloggade redigeringar. Att låsa ett tag och låsa upp i tysthet fungerar inte på sådana, eftersom det inte är någon människa som tröttnar, utan automatiska skript som söker efter sidor med MediaWiki inställerat och börjar spamma när de hittar det. Doktor Deo 3 november 2011 kl. 19.43 (CET)

Återigen tack

vad jag inte förstår är vart dessa små länkar egentligen leder. Klickar man på dem får man bara upp en tom sida. Nåväl, man skall väl inte veta allt.

Nya sidor med enbart klotter har raderats, äldre sidor med innehåll har återställts och skrivskyddats för oinloggade användare.

Vi får se hur länge det varar denna gång.

Ingemar

LaTeX-kod i artiklarna och <math>-taggen

Hej! Som du märkt har jag börjat skriva lite om matematik, men jag lyckas inte få math-taggarna att fungera. Man ska kunna skriva matematiska uttryck med LaTeX mellan dem, men det verkar som om din MediaWiki-installation inte känner igen dem, för de står kvar oförändrat: <math>Det här står mellan math-taggar</math>. Doktor Deo 1 september 2012 kl. 17.02 (CEST)

Gäller det all LaTex-kod eller bara matematikdelen? Jag skall försöka fixa till det. IW 1 september 2012 kl. 20.03 (CEST)

Snabbtitt visar att den Media-wikiversion jag använder (1.16) stöder TeX, vilken tagits bort i senare versioner (från 1.18) av någon anledning. Jag skall jobba med det, förhoppningsvis fungerar math-funktionerna även om inte andra LaTeX kommandon fungerar innan söndagkväll. IW 1 september 2012 kl. 20.11 (CEST)
Steg 1, satt $wgUseTeX = true i localsettings. IW 1 september 2012 kl. 20.25 (CEST)
Check <math>O</math>
Första problemet, jag kan inte ändra mod på math biblioteket så att det går att skriva (777) mod är ställt till 750 just nu, det måste man göra direkt på webhotellet så det måste vänta till måndag mao. Texvc (hjälpprogram) måste dessutom kompileras i Linux så jag får ta det nästa gång jag drar igång backupservern. Ha tålamod :D IW 1 september 2012 kl. 20.36 (CEST)
Länk: http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Math
Länk: http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:$wgUseTeX
Länk: http://www.mediawiki.org/wiki/Texvc
Länk: http://www.mediawiki.org/wiki/Mediawiki_and_LaTeX_on_a_host_with_shell_access
Länk: http://www.mediawiki.org/wiki/LaTeX_on_a_shared_host
(Så jag slipper söka upp sidorna igen imorgon)


Jag följde instruktionerna för LaTeX_on_a_shared_host här ovanför men det fungerar inte utan jag får ett felmeddelande om att jag inte kan skriva till mappen, trots att jag faktiskt inte skriver till någon mapp. Jag får ta tag i skrivrättigheterna till mapparna, men det har bevisligen fungerat för andra så det är märkligt att det falierar för mig. IW 2 september 2012 kl. 12.25 (CEST)
Och helt plötsligt fungerade det efter att jag sparat texten här ovan. Exempelkod här nedanför:
<math>
 \operatorname{erfc}(x) =
 \frac{2}{\sqrt{\pi}} \int_x^{\infty} e^{-t^2}\,dt =
 \frac{e^{-x^2}}{x\sqrt{\pi}}\sum_{n=0}^\infty (-1)^n \frac{(2n)!}{n!(2x)^{2n}}
</math>
Lesson learned; skall man uppdatera LaTex kod måste man skriva något, vad som helst, och sedan spara, inte bara trycka på uppdateraknappen för att se om det förändrats. Nu skall math-funktionerna i TeX fungera. Fyll i här under om det är något som borde fungera men som inte gör det. IW 2 september 2012 kl. 13.18 (CEST)